BOREL O NASTAVAKU DIJALOGA: Važan trenutak, razgovor nije bio lak

Tanjug

17. 07. 2020. u 22:41

БОРЕЛ О НАСТАВАКУ ДИЈАЛОГА: Важан тренутак, разговор није био лак

Foto Tanjug

VISOKI predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan trenutak za njega i za EU, ali je ocenio da pregovori u Briselu nisu bili laki.

"Naš rad s predsednikom (Srbije Aleksandrom) Vučićem i premijerom (privremenih prištinskih institucija Avdulahom) Hotijem tek počinje", poručio je Borel u blogu posvećenom jučerašnjem sastanku, prvom fizičkom susretu lidera dve strane posle 20 meseci, u okviru dijaloga kojim posreduje EU.

Borel je u blogu, objavljenom na sajtu Evropske službe za spoljne poslove, naveo da poštuje to što su Vučić i Hoti juče, kako je naveo, iskreno i konstruktivno izneli svoje stavove, "čak i kada je bilo neslaganja".

"Bio sam impresioniran činjenicom da su bili spremni i željni da nastave posao. Tražili smo od njih da pošalju svoj tim već sledeće nedelje kako ne bismo gubili vreme", naveo je Borel.

On je potvrdio da će naredni sastanak sa Vučićem i Hotijem biti u septembru.

"Radujem se što ću raditi s njima i drago mi je što možemo računati na dugo diplomatsko iskustvo specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka na ovom složenom zadatku. Imamo mnogo toga da postignemo za dobro Srbije, Kosova i EU", rekao je Borel.

On je dodao da mu je bilo zadovoljstvo da, zajedno sa Lajčakom, ugosti Vučića i Hotija.

"To je bio važan trenutak za mene i Evropsku uniju. Dijalog, kojim je EU počela da posreduje 2011. godine, u srži je onoga što želimo da uradimo na Zapadnom Balkanu", rekao je Borel.

On je podsetio da je tokom saslušanja pred Evropskim parlamentom rekao da će dijalog smatrati jednim od svojih glavnih prioriteta.

Istovremeno je zahvalio francuskom predsedniku Emanuleu Makronu i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel na tome što su, kako je ocenio, uputili snažnu poruku podrške dijalogu Beograda i Prištine time što su sazvali samit u Parizu.

Borel je naveo da su Merkel i Makron procesu dijaloga dali novi podsticaj da ponovo otpočne.

Osvrćući se na jučerašnji nastavak dijaloga, Borel je rekao da su celo popodne i rano uveče proveli u intenzivnim diskusijama sa dva partnera.

"To nisu bile lake diskusije", naveo je Borel.

Kako je istakao, teme poput nestalih i raseljenih osoba su jako emotivna pitanja, ali bitna za pomirenje.

"Takođe smo razgovarali o ekonomskoj saradnji, koja za mene govori o budućem odnosu Kosova i Srbije. Pripadaju istom regionu i putuju ka istoj destinaciji – Evropi", naglasio je Borel.

Šef diplomatije EU poručio je da bi u budućosti narod, kapital i roba sa ovih prostora trebalo slobodno da se kreću.

"Oni bi trebalo da sarađuju na razvoju njihove ekonomije i njihove infrastruktre. To je od obostrane koristi i EU je uložila mnogo napora u stvaranje okvira za takvu saradnju", poručio je Borel.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Nikola

18.07.2020. 09:50

Nakon priznanja KIM od Srbije neće ostati ništa više od Šumadije! Ovo su dogovori a ne pregovori! 1244 je sada definitivno stavljena u snanje off i mirovni sporazum u Kumanovu tako pada u vodu! To znači da smo legitimno u ratu sa nato zverima tehnički gledano! U vezi sa tim imamo pravo da se branimo!