ŠTA SE KRIJE IZA POMERANJA SASTANKA U SREDIŠTU EU: Vašington uzvraća udarac Briselu?

V.N.

11. 07. 2020. u 16:33

NESLAGANjA ključnih političkih igrača u Prištini oko platforme za dijalog sa Beogradom i odustajanje premijera privremenih institucija u Prištini Avdulaha Hotija da se pojavi u Briselu na sutrašnjem nastavku pregovora pod pokroviteljstvom EU, pokrenule su spekulacije o tome da li je ovo "kontraudar" SAD, posle otkazivanja sastanka u Beloj kući pre desetak dana.

ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА ПОМЕРАЊА САСТАНКА У СРЕДИШТУ ЕУ: Вашингтон узвраћа ударац Бриселу?

Foto: Depositphoto

Hoti nije predao poslanicima pisanu platformu za dijalog u koji ulazi bez predsednika Hašima Tačija, optuženog pred Specijalnim sudom za ratne zločine, a odbačen je predlog koji su izneli predstavnici "Samoopredeljenja". Ako do sastanka dođe, to će biti prvi susret predstavnika Beograda i Prištine posle duge pauze nastale zbog uvođenja prištinske takse u novembru 2018.

Vučić je potvrdio da je sastanak u Briselu pomeren za četvrtak, a da će sutra biti održana video-konferencija. Na pitanje da li su SAD "umešale prste" u ovo odlaganje, Vučić je rekao da ne želi da se meša u odnose Vašingtona i Brisela:

- Puna mi je glava naših problema, samo mi još treba da se bavim odnosima Evropljana i Amerikanaca. Mi učestvujemo u dijalogu pod pokroviteljstvom EU, želimo da guramo Srbiju brže u evrointegracije, istovremeno vodeći računa o našim interesima.

Spoljnopolitički analitičar iz Centra za društvenu stabilnost, Nemanja Starović, kaže nam da je očigledno da Pariz i Berlin nisu jedini važni akteri međunarodne politike koji su poslednjih meseci intenzivirali svoj angažman u pogledu rešavanja problema KiM:

- Aktuelna administracija u Vašingtonu uložila je isuviše mnogo političkog kapitala u nastavak pregovora o KiM da bi sada olako pristala na drugorazrednu ulogu u tom procesu. Zato ne treba sumnjati u spremnost Vašingtona da iskoristi svaki zastoj u dijalogu pod okriljem EU, kako bi obnovio sopstvenu inicijativu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)