SRBIJA NE PRIHVATA ULTIMATUM: Vučićev odgovor Albancima, a evo kojih su pet skadaloznih zahteva Prištine

D. M. - G. Č.

11. 07. 2020. u 09:01

СРБИЈА НЕ ПРИХВАТА УЛТИМАТУМ: Вучићев одговор Албанцима, а ево којих су пет скадалозних захтева Приштине

Foto: Instagram/buducnostsrbije

ALBANCI su na samit došli sa maksimalističkim zahtevima i ako su oni smisao svega, svaki dalji razgovor je potpuno besmislen.

Mi smo spremni za razgovore, ali ne prihvatamo nikakve ultimatume i naređenja. Teški dani su pred Srbijom, bićemo izloženi velikim očekivanjima naših evropskih partnera, ali borićemo se i sačuvaćemo našu državu.

To je juče poručio predsednik Aleksandar Vučić posle video-samita o Kosovu, čiji su domaćini bili šef francuske države Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, a na kojem su učestvovali i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đosep Borelj i premijer privremenih institucija u pokrajini Avdulah Hoti.

Posle razgovora koji su trajali duže od sat, predsednik je otkrio da su predstavnici Prištine na sto stavili pet zahteva: očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova, očuvanje Ustava i ustavne organizacije Kosova, trajno uzajamno priznavanje, a ne model dve Nemačke, članstvo u UN, i da druge evropske zemlje priznaju Kosovo. Osim toga, kako saznajemo, premijer lažne države Hoti zatražio je ukidanje Rezolucije 1244. Tek nakon toga, Priština je spremna da se bavi pitanjem nestalih i ratne štete.

Foto: AP

Tekst potpisa

Vučić, koji je razgovarao sa ključnim ljudima EU iz rezidencije naše ambasade, rekao je da su Makron i Merkelova bili korektni, da razumeju pozicije Srbije i da naša strana nije bila izložena pritiscima, ali je podsetio da su obe zemlje priznale nezavisnost Kosova.

Naveo je i da će Nemačka i Francuska izaći sa svojim zajedničkim, predsedničkim saopštenjem, "pošto je bilo stvari oko kojih nismo imali isto viđenje". Pojasnio je da je za nas bila sporna već prva tačka, odnosno da je srpska strana insistirala da to budu razgovori Beograda i Prištine, a ne Srbije i Kosova, jer Srbija ne priznaje samoproglašenu kosovsku nezavisnost.

- Merkelova i Makron su iskusni političari koji znaju šta je moguće i realno, a šta nije. Jedno su želje, a jedno je stvarno i ozbiljno razumevanje političke situacije. Trudio sam se da na hrabar, racionalan i pragmatičan način odgovorim na zahteve i "spisak lepih želja" albanske strane. Verujem da su Merkelova i Makron to razumeli. U svakom slučaju, moramo da naučimo da razgovaramo sa onima koji ne žive u realnosti.

Šef srpske države naveo je i da je evropskim zvaničnicima poručio da je Beograd spreman da razgovara o svim malim koracima koji bi popravili odnose naroda, protok ljudi, robe i kapitala.

- Težak put je pred Srbijom, ali neće biti lako ni onima koji misle da Srbiji mogu da uzmu sve, a da ona ne dobije ništa. Ljudi ne treba da brinu. Naša delegacija je bila veoma dobro pripremljena za ovaj sastanak. Na konferenciji sam naveo šta je sve Srbija sprovela iz Briselskog sporazuma i naglasio da Priština nije uspela ni jedinu obavezu da ostvari, a to je Zajednica srpskih opština. Ne znaju kako da izađu iz toga.

Foto: AP

Tekst potpisa

NEKIMA U HRVATSKOJ SMETA JAKA SRBIJA

SVAKOME ko na uspešan način vodi Srbiju, neki u Hrvatskoj žele propast - prokomentarisao je Vučić konstataciju novinara da su protesti prethodnih dana u Srbiji glavna tema u Hrvatskoj i tamošnjim medijima, koji pišu i da vojska navodno nije poslušala naređenja u vezi sa protestom.

- Kako je vojska odbila poslušnost? To su izmišljotine o upotrebi 63. ili 72. padobranske brigade. Nikada ih nećemo upotrebiti u bilo kakvim unutrašnjim nemirima, niti je to bilo kome padalo na pamet. Uvek sam srećan kada se Hrvati raduju i kada veruju u srpsku nesreću. Onda mi je jasno da imaju problem sa uspehom Srbije koji je veći od njihovog - rekao je predsednik. Dodaje da će pojedinci navijati za svakoga, samo da bi se Srbija srušila:

- Smejem se svim tim lažnim vestima. Čitam i da je Andrej Vučić bio u Predsedništvu, a to su sve laži do laži, hibridni rat besmislicama. Izlazili su sa hiljadu drugih laži, podmetali su Slobu Robiju kao velikog poljoprivrednika...

SAOPŠTENjE LIDERA NEMAČKE I FRANCUSKE: KLjUČNA NORMALIZACIJA ODNOSA

NORMALIZACIJA odnosa Beograda i Prištine veoma je važna za bezbednost i stabilnost u regionu i od velikog je značaja za njihovu evropsku perspektivu, i zato će Francuska i Nemačka nastaviti da podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.

Ovo je poruka iz zajedničkog saopštenja koje su potpisali Makron i Merkelova. U tekstu se najavljuje da će pregovori početi 12. jula, najpre video-konferencijom dveju strana, a da će 26. jula biti održan sastanak u Briselu. Kako je navedeno, Makron i Merkelova su spremni i da ponovo organizuju samit poput jučerašnjeg, ako to bude bilo potrebno, u nekom kasnijem periodu. Prenosi se i da su se Vučić i Hoti dogovorili da nastave dijalog, koji je prekinut u novembru 2018. godine, kao i da će "produbiti napore u brojnim poljima u okviru Berlinskog procesa, kao važnu meru uspostavljanja poverenja".

Na kraju, Makron i Merkelova "ohrabruju predsednika Vučića i Hotija da narednih meseci postignu suštinski napredak u pregovorima".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)