BEZBEDNOSNE SLUŽBE PROVERAVAJU: Koliko su inostrani agenti upleteni u nasilja širom zemlje

E. V. N.

10. 07. 2020. u 09:00

BEZBEDNOSNE službe Srbije proveravaju kako su strani agenti uključeni u eksploziju nasilja u nekoliko naših gradova, gde se kao "izvođači" pojavljuju ekstremisti Srđana Noga i pojedini funkcioneri i pristalice opozicionog Saveza za Srbiju.

БЕЗБЕДНОСНЕ СЛУЖБЕ ПРОВЕРАВАЈУ: Колико су инострани агенти уплетени у насиља широм земље

Foto: N. Skenderija

Za sada ima indicija da su u scene vandalizma ispred Doma Narodne skupštine, preko kriminalnih struktura, svoje prste umešali operativci crnogorske tajne službe, ali se ispituje i upliv bezbednjaka i sa Zapada i sa Istoka.

Da haos uoči važnih pregovora oko statusa Kosova i Metohije nije slučajan i ekskluzivan "domaći proizvod" svedoči i to što su operativci BIA priveli izraelske državljane Romana Levina (21) i Artura Furmana koji su učestvovali u nasilju ispred parlamenta, tokom kojeg su huligani napali policiju kamenjem, bakljama i flašama.

Prema našim saznanjima, pomenuti tandem zatečen je kako vuče džakove šuta na kolovoz, odnosno kako izvlače kontejnere na ulicu pokušavajući da ih zapale. Furman je došao u Srbiju 19. juna, dok je Levin stigao 3. jula, neposredno pre demonstracija. Levin je rođen u Ukrajini, a Furman u Kirgistanu. Naši bezbednjaci ispitaće njihovu ulogu u nasilnim protestima, kuda su se kretali, sa kim su razgovarali.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije negiralo je navode, koji su se pojavili u medijima, da je u našoj zemlji pronađen "ruski trag" koji je odgovoran za nemire u Beogradu. U saopštenju se navodi da su to dezinformacije koje bi trebale da uzdrmaju partnerstvo između Srbije i Rusije.

- Autori ove dezinformacije žele da ostanu u skladu sa poznatim stereotipima njihovih sponzora kojima se svuda priviđa "ruka Moskve". Radi se o nekvalitetnoj "narudžbini" koja ima za cilj da se baci senka na rusko-srpsko partnerstvo - navodi se u saop- štenju MSP Rusije.

Oni su takođe izrazili nade da će nasilje u prestonici prestati što pre, i da će biti uspostavljeni red i stabilnost, kao i društveno-politička diskusija za sva važna pitanja za Srbiju.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko negirao je navode o "ruskom tragu u organizaciji protesta u Beogradu" i istakao da je "veoma žalosno da ih širi organizacija koja pretenduje na ulogu centra za studije".

- Iako isticanje od strane CEAS apsurdnih, neosnovanih optužbi na račun Rusije nije retkost, začuđuje to koliko izopačena može da bude percepcija realnosti kod "stručnjaka" koji su pronašli "ruski trag" u organizaciji nereda u Srbiji", napisao je Bocan-Harčenko na "Tviteru" i dodao da optužbe na račun Rusije nisu retkost, ali i izrazio žalost što su "izmišljotine lakomisleno podržane od strane niza medija".

U gradovima širom Srbije u četvrtak se raščišćavao nered koji je ostao iza demonstranata u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu... Kako je saopštio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, "šteta javne imovine iznosi 30 miliona dinara", a podnete su dve krivične prijave.

 

Foto: N. Karlić

 

- Ovde ne računamo uništene privatne automobile, demolirane bašte ugostiteljskih objekata, izloge, tačnije štetu na privatnoj imovini. Tražimo da tužilaštvo bandite koji su uhapšeni ne samo da gone krivično, već da plate štetu nanetu gradu i privatnim licima.

Iz Gradske uprave Kragujevac saopštili su da je materijalna šteta velika, polupana su stakla u prizemlju i na prvom spratu objekta. Zgradu u kojoj se nalazi i policijska uprava huligani su gađali kamenicima, jajima i limenkama. Tom prilikom su povredili četvoricu policajaca.

Novosađani su u neverici zastajali kraj Gradske kuće na koju se grupa najekstremnijih protestanata u sredu uveče obrušila kamenicama, Molotovljevim koktelima i bakljama. Polupani su svi prozori i vrata, a u dva navrata bakljama je izazvan kratkotrajan požar.

- Od 1895, kada je izgrađena, Gradska kuća je bila sedište raznih režima, ali nisu je razbijali ni palili ni Hortijevi fašisti, čak ni tokom Novosadske racije, ni komunisti, ni NATO. Ove bitange koje su napadale Gradsku kuću i pokušale da zapale velelepni simbol grada, oni su najveće kukavice i nikakve veze nemaju sa Novim Sadom, bez obzira na ličnu kartu - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

On je rekao da "ne poistovećuje svih 1.400 protestanata sa grupicom vandala, te da svako ima pravo da protestuje, a niko da ruši arhitektonski dragulj svih Novosađana. Štetu na Gradskoj kući proceniće Zavod za zaštitu spomenika grada. Vučević je naglasio da ostavku neće podneti, te da ga niko ne može smeniti kamenicama nego samo na izborima. Inače, po odobrenju Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu, zadržavanje do 48 sati određeno je za osam učesnika protesta.

Lideri Saveza za Srbiju ponovili su da "nisu organizatori narodnog protesta, da je to protest protiv nasilja, laži i brutalnosti države, kao i da incidente izazivaju ubačeni državni huligani".

O dešavanjima u Srbiji izveštavaju i svetski mediji. Američki AP je istakao da su u akciji snage javne bezbednosti, policije i specijalnih antiterorističkih jednica, koristile suzavac i oklopna vozila u "razbijanju nasilnih, pretežno ekstremno desničarskih demonstranata".

Bi-Bi-Si je primetio da su mirne demonstracije počele u utorak u Beogradu, ali da su protesti eskalirali kada su se nezadovoljnim građanima priključili pripadnici desnice i agresivnim napadima na pripadnike snaga reda izazvali reakciju policije i nemire.

Foto: N. Skenderija

 

PREDSEDNIK TVRDI DA SU NEREDI ORGANIZOVANI DA BI SE OPOZICIJA DOČEPALA VLASTI

GLAVNI cilj onih koji su organizovali demonstracije i nerede je da se dočepaju vlasti mimo izbora i volje naroda. Da mi je glava na panju, mene neće slomiti nikada. Da ih molim za milost, neću nikada. Mogu ili da me ubiju ili da pobede na izborima. A ovo drugo neće nikad uspeti, jer narod neće da glasa njih.

Ovu snažnu poruku demonstrantima iz Pariza poslao je predsednik Aleksandar Vučić. On je dodao da je jasno da protesti, i po povicima i po svemu drugom, nemaju veze sa koronom, odnosno najavljenim merama za sprečavanje epidemije, a da imaju, smatra, bilo bi još gluplje.

- Nasilje nikom nije i ne može doneti dobro. Svi će odgovarati za svoja nedela. Voleo bih da smo uveli policijski čas, ovako sam zabrinut za bezbednost građana. Oni koji organizuju ove demonstracije pokazuju da im zdravlje i bezbednost građana ne znače ništa.

Na kritike da su proteste i nasilje izazvali loši potezi vlasti u borbi sa koronom, Vučić kaže:

- Na izborima niko nije zaražen. Ljudi koji se sada razboljevaju, zarazili su se pre četiri-pet dana, to nije rezultat ni izbora ni derbija. Nasilje nikome neće biti dozvoljeno i mogu da se žale Svetom Petru.

Vučić se osvrnuo i na navodnu poruku vladike Grigorija, kojeg je zamenik gradonačelnika Goran Vesić označio kao inspiratora nasilnih protesta. Vladika je uzvratio: "Da je to tačno, Vesić danas ne bi davao izjave".

- To deluje mafijaški, ne verujem da je to rekao.

NE NAPADAJTE NOVINARE!


Udruženje novinara Srbije i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija saopštile su da su napadi na novinare nedopustivi i da ih moraju osuditi svi ključni akteri i institucije u našoj zemlji, te da se atmosfera nekažnjivosti napada na novinare ne sme tolerisati. - Povređivanje novinara agencije Beta u Beogradu, snimatelja ekipe RTS u Novom Sadu i Tanjuga u Beogradu, napadi na novinarke portala Nova S i pretnje ekipi televizije N 1 u Beogradu, kao i napad demonstranata na zgradu Radio-televizije Vojvodine, primeri su nedopustivog ponašanja koje mora biti nedvosmisleno osuđeno - navodi se u saopštenju. (S. S. R.)

PODRŠKA ŽENA IZ HRVATSKE

ŽENE hrvatskih organizacija za zaštitu ljudskih prava su se okupile ispred Ambasade Srbije u Zagrebu u znak solidarnosti s građanima naše zemlje koji protestuju i izrazile žaljenje zbog svih povređenih - demonstranata, novinara i policajaca. Aktivistkinje su nosile natpise "Solidarno s građankama i građanima Srbije", "Vučićeva Srbija - Zarobljena država" i "Ćale, ovo je za tebe". - Posebno zabrinjava što u uslovima kontrolisanih medija i marginalizovane opozicije protesti u više gradova postaju sve nasilniji - ukazale su NVO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a