"SUTRA ĆU PREDSTAVITI EKSPOZE" Vučević nakon sednice Predsedništva: Verujem da će novi kabinet biti dostojan izazova (VIDEO)

M. Kolašinac

30. 04. 2024. u 08:32 >> 10:30

SEDNICA Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) održana je u sedištu stranke na Novom Beogradu, nakon čega se lider stranke Miloš Vučević obratio javnosti.

СУТРА ЋУ ПРЕДСТАВИТИ ЕКСПОЗЕ Вучевић након седнице Председништва: Верујем да ће нови кабинет бити достојан изазова (ВИДЕО)

FOTO: Novosti

Obraćanje Vučevića

Miloš Vučević se obratio nakon sednice Predsedništva i saopštio kako će izgledati novi kabinet u Nemanjinoj 11. Mandatar Vučević rekao je da će danas podneti zahtev predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić za zakazivanje sednice za 1. maj, na kojoj će predstaviti ekspoze, plan rada i predlog za sastav Vlade Srbije.

- Nakon konsultacija koje smo imali posle nekoliko nedelja, za članove Vlade ću predložiti:

Ministar spoljnih poslova i zamenik predsednika vlade - Marko Đurić

Ministar odbrane - Bratislav Gašić
Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija - Siniša Mali
Ministar unutrašnje i spoljne trgovine - Tomislav Momirović
Ministar privrede - Adrijana Mesarović
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Aleksandar Martinović
Potpredsednik Vlade, Ministar za zaštitu životne sredine - Irena Vujović
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - Goran Vesić
Ministar rudarstva i energetike - Dubravka Đedović Handanović
Ministar pravde - Maja Popović
Ministar za upravu i lokalnu samoupravu - Jelena Žarić Kovačević
Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog - Tomislav Žigmanov
Potrepredsednik Vlade, Ministar unutrašnjih poslova - Ivica Dačić
Ministar prosvete - Slavica Đukić Dejanović
Ministar za nauku i inovacije i tehnološki razvoj - Jelena Begović
Ministar zdravlja - Zlatibor Lončar
Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja - Nemanja Starović
Ministar za brigu o porodici i demografiju - Milica Đurđević Stamenkovski
Ministar za turizam i omladinu - Husein Memić
Ministar kulture - Nikola Selaković
Ministar za brigu o selu - Milan Krkobabić
Ministar sporta - Zoran Gajić
Ministar informisanja i telekomunikacija - Dejan Ristić
Ministar za javna ulaganja - Darko Glišić
Ministar za evropske interacije - Tanja Miščević
Potpredsednik Vlade biće i Aleksandar Vulin.

FOTO: Novosti

- Od 31 ministra, novih je osam, i tri osobe koje su posle izvesnog vremena opet u Vladi. Vlada mora biti jedinstveno izvršno telo, vodili smo računa i o teritorijalnoj zastupljenosti. Verujem da će ovaj kabinet biti dostojan izazova. Čeka nas dva dana dinamične rasprave u parlamentu - kazao je Vučević.

On je dodao da su čak 10 članova nove vlade žene.

- Mandatar za pokrajinsku vladu biće Maja Gojković - kazao je Vučević.

O izborima

Vučević je govorio i predstojećim izborima:

- Nadam se da će građani voditi računa, što se nas tiče, naši kandadti će da vode takvu kampanju, da naša evantualna pobeda nije naš trofej, već naša obaveza. Politika je dužnost izabranih da služe građanima i verujem da ćemo biti posvećeni našim sugrađanima. Pravimo bolje saobraćajnice, mostove, pruge... Razvijeni gradovi su sigurnost da će plate i penzije da rastu. Kada pričamo o Ekspu, to je novi motor za ekonosmki razvoj Srbije. Raduje nas velika politička konkurencija. Maske su pale, isti su vam izborni uslovi. Sve će da se vidi, sviće nova zora. Kako god građani budu glasali, za nas će to biti svetinja. Raduje nas činjenica da su oni sebe proglasili favoritima, a mi ćemo se boriti - kazao je.

Na pitanje vezano za izbore, "da li će se glasati po mestu boravišta, a ne po mestu prebivališta", Vučević je odgovorio da za to prvi put čuje:

- Ja mislim da to nije moguće, da je to bila mogućnost za republičke izbore. Sve jedno je bilo da li glasate u Somboru, Vranju, Kragujevcu, kada je reč o republičkim izborima. To je bila mogućnost samo za republičke, nije bila mogućnost ni za pokrajinske.

- Ono što mi vodimo je odgovorna politika. Građani da znaju, da ono što izbare, biće u naredne četiri godine. Na šta bi ti gradovi ličili, ako bi oni dobili podršku. Za nas prioritet jesu ljudi, šta građani od toga imaju - istakao je Vučević.

Brnabić o zahtevima opoziciji

- Sasvim jasno je bilo da je njihov zahtev da izbori budu 2. juna. Kada sam ja pitala tokom dijaloga, kako je moguće da se dogovorimo, ako stalno menjate zahteve. Kada smo zaključili sve te razgovore, odlučili smo da izbori budu 2. juna. To je bio apsolutno zahtev opozicije. I pored mog eksplicitnog piatnja, zašto vam se žuri, oni su rekli da će tako sprečiti migraciju birača - rekla je Ana Brnabić.

- Ja sam insistirala da se formira Radno telo, koje bi moglo da se formira odmah. Oni su to odbili i tražili da se zakonski formira komisija od nekih stručnjaka koje bi birala dvotrećinskom većina u parlamentu. Ja sam rekla posle dva sata sastanka, ubeđivanja da nešto možemo da uradimo odmah, oni su rekli ne. Ja sam rekla onda "menjajte zakon" - dodala je Brnabić.

- Juče smo imali sastanak sa javnim medijskim servisom - RTS i RTV i da vidite kako izgleda medijski mrak u Srbiji. Nama je RTV doneo analizu, kada pogledate gostovanja u periodu 2023. - 2024., ukupno je u političkim emisijama bilo 168 gostovanja. Od toga vlast je imala 15,5 procenata, opozicija 34,5 procenata. Pravi ugao kada pogledate, vlast je bila prisutna u 9,9 posto emisija, opozicija u 19,9 posto. Tako izgleda medijski mrak u Srbiji i tako je javni medijski servis zatvoren za opoziciju. Ovakav medijski mrak verovatno ne izgleda ni u Švedskoj, hajde da priznamo. Ovakva zastupljenost opozicije, koja u Narodnoj skupštini ima manje od trećine, nema ni u razvijenijim evropskim demokratijama - kazala je predsednica parlamenta.

- Drugi jun bio je njihov eksplicitan zahtev. Imamo paradoksalnu situcaiju, za birački spisak, mi kažemo hajte da krenemo odmah, oni kažu hajte da promenimo zakon. Samo da bude jasno do koje mere se trudimo da smanjimo tenzije i pokažemo koliko smo otvoreni demokratični i transparenti - zaključila je Brnabić.

Završena sednica Predsedništva

Sednica Predsedništva završena je, nakon čega su planirane izjave za medije.

Počela sednica Predsedništva

Počela sednica Predsedništva SNS-a.

Okupljaju se stranački funkcioneri

Pored predsednika SNS Miloša Vučevića, na sastanak su stigli i potpredsednica Glavnog odbora SNS i poverenica za Beograda Ana Brnabić, potpredsednici Glavnog odbora SNS Irena Vujović, Siniša Mali, Nevena Đurić, Nikola Selaković, Jorgovanka Tabaković, kao i predsednik izvršnog odbora SNS Darko Glišić.

Prisutni su i Jelena Tanasković, Darija Kisić, Marija Zdravković, Tomislav Momirović, Arno Gujon, Petar Petković i mnogi drugi.

Poslednju reč na sastav buduće Vlade Srbije rukovodstvo Srpske napredne stranke daje danas. Potpredsednica Glavnog odbora SNS Ana Brnabić najavila je da će ova tema biti na stolu naprednjaka, a očekuje se da posle sastanaka bude saopšteno ko će činiti budući tim Nemanjine 11.

Osim o kadrovskim rešenjima buduće Vlade, o kojoj će poslanici Skupštine Srbije raspravljati tokom prvomajskim praznika, na dnevnom redu naći će se i kampanja za predstojeće beogradske i lokalne izbore, kao i pritisci na Srbiju i borba za nacionalne interese.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (37)

OMILJENA DESTINACIJA SRBA: Kako i za koliko para da posetite ovo ostrvo