POKUŠAVAMO DA UBLAŽIMO MIŠLJENJE DORE BAKOJANI: Šefica srpske delegacije o amandmanima koje je podnela Srbija u Savetu Evrope

Novosti online

15. 04. 2024. u 19:29

SRPSKA delegacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope podnela je 10 amandmana na tekst preporuke za prijem Kosova u tu međunarodnu organizaciju, a šefica delegacije Srbije Biljana Pantić Pilja kaže da je to pokušaj da se ublaži Mišljenje izvestioca PSSE Dore Bakojani.

ПОКУШАВАМО ДА УБЛАЖИМО МИШЉЕЊЕ ДОРЕ БАКОЈАНИ: Шефица српске делегације о амандманима које је поднела Србија у Савету Европе

Foto: Printskrin/Instagram/biljana_pantic_pilja

- Amandmanima pokušavamo da ublažimo Mišljenje Dore Bakojani, rekla je Pantić Pilja.

Ona je navela da je odluka Odbora za pravna pitanja PSSE, koji je podržao nacrt Mišljenja o članstvu Kosova u Savetu Evrope - očekivana.

- Odbor je doneo očekivanu odluku, ali ona nije bila jednoglasna, jer je troje članova bilo protiv – dva člana srpske delegacije i kolega sa Kipra, prenela je Pantić Pilja.

Jednim od amandmana koje je podnela srpska delegacija traži se odlaganje odluke o zahtevu Prištine za članstvo, dok Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija "ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije".

Srbija traži i da se predloženi tekst izmeni tako da osnivanje ZSO bude preduslov za nastavak procesa razmatranja zahteva Kosova za članstvo, a ne "post-pristupna obaveza", kako stoji u preporuci.

BONUS VIDEO: VUČIĆ RAZGOVARA SA PUTNICIMA: Predsednik na prvom letu za Mostar

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?