RAMPA PADA NA KOTI 30 Analiza "Novosti - Kolike su šanse da sprečimo ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope?

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

13. 04. 2024. u 11:50

ŠANSE da Srbija stopira namere Prištine da se, uz neskrivenu pomoć Zapada, domogne Saveta Evrope mimo svih kriterijuma su minimalne, ali ih ima i Beograd će pokušati da ih iskoristi. Gotovo je izvesno da će lažna država preskočiti naredni korak na Parlamentarnoj skupštini SE 16. aprila, ali će se bitka voditi pred poslednju stepenicu - Komitet ministara 17. maja, gde svaka država članica ima po jedan glas. Za prolaz lažne države, ukoliko do glasanja dođe, potrebne su dve trećine, što je 31 glas "za", od ukupno 46.

РАМПА ПАДА НА КОТИ 30 Анализа Новости - Колике су шансе да спречимо улазак тзв. Косова у Савет Европе?

Foto: Savet Evrope/Ellen Vuibauk

Postoje nezvanične informacije da bi se moglo dogoditi da se predlog o prijemu lažne države ne nađe na dnevnom redu Političkog komiteta, jer Priština odbija da formira Zajednicu srpskih opština već 11 godina. U izveštaju izvestioca SE Dore Bakojani ostavljeno je da se ovaj uslov ispuni u postmonitoringu po prijemu, a ovo dodatno posmatranje ispunjavanja uslova može trajati decenijama. Glavnu ulogu u ovom odlaganju mogla bi imati Kvinta, pod uslovom da se odluči da konačno delimično pritisne Aljbina Kurtija, kome uveliko gleda kroz prste.

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode izjavio je da je izaslanik Berlina za Zapadni Balkan Manuel Saracin tokom posete Prištini, pre dva dana, naglasio šta treba da uradi na putu ka "evroatlantskoj integraciji". Saracin je naveo da "Nemačka još nema konačan stav kada je reč o izveštaju Bakojanijeve i da je pravi trenutak da se formira ZSO, te da njeno neformiranje ne vodi Prištinu ka EU".

Bez obzira na krajnje namere Kvinte, u koje i ne možemo verovati, na osnovu dosadašnjeg iskustva, Beograd vodi diplomatsku ofanzivu. Tako je predsednik Aleksandar Vučić poslao juče pisma lideru Francuske Emanuelu Makronu, nemačkom kancelaru Olafu Šolcu i ostalim liderima, a ministar finansija Siniša Mali je rekao da šef države nikada nije bio zabrinutiji, ali da se ne predajemo.

Naša zemlja će još jednom pokušati da ukaže da je blanko dozvola Prištini za ulazak u SE, direktno kršenje međunarodnog prava i bukvalno prst u oko međunarodnom poretku. Uzdamo se u glasove ili makar uzdržanost zemalja koje nisu priznale tzv. Kosovo, a takvih u SE ima 12. Takođe, trebalo bi da dobijemo i podršku Mađarske, iako Budimpešta priznaje lažnu državu. Kada je prošle godine dato zeleno svetlo tzv. Kosovu da počne procedura za prijem, za Prištinu u Savetu ministara su bile 33 zemlje, sedam protiv: Srbija, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Kipar, Španija i Mađarska, a pet uzdržano - Grčka, Slovačka, Moldavija, Ukrajina i BiH. Jermenija nije glasala. To znači da bi Srbija morala da preokrene odluku još najmanje tri države.

Foto D. Milovanović

Bivši ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović rekao je za "Novosti" da je izvesnije da će tzv. Kosovo dobiti podršku, nego da neće, ali da se treba boriti ma koliko manevarski prostor bio mali.

- Ukupan prilaz i strategija Zapada kada su u pitanju Srbija, Republika Srpska i Kosovo i Metohija svodi se na to da se posao što pre završi i uspostavi kontrola nad nama zbog neizvesnosti šta može da se desi u narednom periodu, jer se geopolitičke prilike menjaju.

Jovanović podseća da se tzv. Kosovu daju odrešene ruke, Zapad se opravdava ponekom rečenicom u kojoj Prištini poručuju da bude kooperativna.

- Zapravo je lažna država njihova udarna igla koja treba da nas nervira i navede na rizične poteze - objasnio je Jovanović. - Jedino što ih malo uznemirava kada je u pitanju Savet Evrope je da je nezamislivo da Srbija ostane u SE ako prime tzv. Kosovo. Naš ostanak tamo bi bio indirektno priznavanje i zato je predsednik Vučić u pravu kada je rekao da hoće da nas izbace. Odgovornost za to, kako je rekao, direktno snosi Zapad.

Jovanović navodi da i pored namere Zapada da dokrajče srpska pitanja na Balkanu, mi moramo da se borimo, jer iako će biti teška, borba nije besperspektivna: - Imamo saveznika - vreme, a ono donosi najavljene promene u odnosima snaga i u prilazu nerešenim pitanjima, reafirmaciju međunarodnog prava i na tu kartu treba da igramo. Naš otpor i čvrsta namera očuvanja suvereniteta su dovoljno sredstvo da otežamo Zapadu.

Uvodi se presedan

PARLAMENTARNA skupština Saveta Evrope sastoji se od 306 poslanika iz 46 zemalja sveta. Ovde se, kada je u pitanju glasanje, sprovodi pravilo da je dokument usvojen ako za njega glasaju dve trećine prisutnih. Svi prijemi novih članica su se do sada donosili konsenzusom i nikada u stalno članstvo nije primljen neko bez stolice u Ujedinjenim nacijama. Ukoliko tzv. Kosovo dobije zeleno svetlo, to bi bio presedan. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave