"DANAS POKREĆEMO INICIJATIVU ZA UVOĐENJE OBAVEZNOG VOJNOG ROKA" Vučević otkrio koliko će on trajati

Novosti online

04. 01. 2024. u 09:40

MINISTAR odbrane Miloš Vučević gostovao je na TV Hepi gde je govorio o aktuelnim temama iz domena bezbednost.

ДАНАС ПОКРЕЋЕМО ИНИЦИЈАТИВУ ЗА УВОЂЕЊЕ ОБАВЕЗНОГ ВОЈНОГ РОКА Вучевић открио колико ће он трајати

FOTO: SCREENSHOT HAPPY TV

- Generalštab Vojske Srbije i Ministarstvo odbrane danas će zvanično pokrenuti inicijativu kod predsednika Srbije i vrhovnog komandanta oružanih snaga da se ukine odluka o suspenziji vojnog roka, odnosno da opet reaktiviramo zakon koji definiše obavezno služenje vojnog roka - rekao je jutros gostujući u jutarnjem programu TV Hepi.

Vučević je kazao da bi takav vojni rok trebalo da traje do četiri meseca, a može biti i kraće, ali da će se to tek videti kad se bude procenilo kolika je dužine obuke potrebna.

On je podsetio da obavezno služenje vojske u Srbiji nikad nije ukinuto, samo suspendovano, što znači da samo treba ukinuti suspenziju, te da će o tome biti pokrenuta i široka javna rasprava.

FOTO: SCREENSHOT HAPPY TV

- To je stvar stručnih službi, Ministarstva odbrane. Zašto je naša inicijativa da se aktivira? Zato što je izvršena procena bezbednosti u državi. Posle 13 godina mi imamo potrebu za potrebom popunjavanja rezervnog sastava. Nama je 13 generacija izašlo iz sastava VS, nije bilo obaveznog vojnog roka. Naša bezbednosna potreba je da imamo nove regrute koji su uvek spremni da čuvaju državu. Razumemo bezbednosne rizike. To nije samo potreba koja je karakteristična za Srbiju, mnoge evropske države aktiviraju obavezni vojni rok - kaže on.

FOTO: SCREENSHOT HAPPY TV

Na pitanje kada bi to moglo da počne, Vučević je rekao da to tek treba razmotriti - da li je to od 2025, 2026... a pre toga treba obezbediti i infrastrukturu za dolazak regruta.

On je naglasio da se mi ne spremamo ni za kakve ratove ili sukobe, ali da je VS garant mira i stabilnosti i što je jača vojska, jača je i država. On je podsetio i na članice NATO-a od kojih mnoge nikad nisu ukidale obavezni vojni rok, ali i na neke koje su ga vratile poput baltičkih i skandinavskih.

- Odlukom Vlade i predsednika od 1. januara za 10 odsto bolje su plate - kazao je Vučević dodajući i koliko je poboljšano stanje u Vojsci Srbije ali i njena opremljenost. Plate su izuzetno povećane, posebno za specijalne jedinice.

On je nabrojao u koliko su navrata povećane plate, počev od 1. januara prošle godine - 25 odsto, a dodao je i da je profesionalnim pripadnicima koji su ušli u specijalne jedinice, početna plata 200.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (96)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)