BESMISLEN PROTEST OPOZICIJE ISPRED RIK Stanić: O gradskim izborima odluku donosi GIK i Viši sud, a ne ovo telo

Novosti online

18. 12. 2023. u 20:11

DOKTOR Miloš Stanić iz Instituta za uporedno pravo pojasnio je da je besmisleno to što opozicija štrajkuje ispred Republičke izborne komisije (RIK) jer oni nisu telo koje odlučuje o gradskim izborima, već da o tome odlučuje Gradska izborna komisija (GIK), a potom i Viši sud.

БЕСМИСЛЕН ПРОТЕСТ ОПОЗИЦИЈЕ ИСПРЕД РИК Станић: О градским изборима одлуку доноси ГИК и Виши суд, а не ово тело

Foto: Z.J.Mačak

- Imajući u vidu zakon o lokalnim izborima važeći u Republici Srbiji, važeće telo za odlučivanje o prigovorima na lokalnom nivou je Gradska izborna komisija. Postoje dva pravna sredstva nakon sprovedenih izbora, odnosno u toku izbornog procesa, to su prigovor i žalba. Dakle, telo za odlučivanje o prigovorima je Gradska izborna komisija.  Pošto se radi o gradskim izborima to je takozvani sistem ogledala, a nakon toga po žalbama odlučuje Viši sud, nadležan prema mestu na kojem su se sprovodili izbori. U ovom slučaju bi bio nadležan Viši sud u Beogradu. Tako da je RIK nije nadležna u ovoj pravnoj stvari - kaže Stanić. 

On takođe navodi da nije utemeljeno to što su se Marinika Tepić i Miroslav Aleksić odlučili na štrajk glađu, jer je to poslenji korak koji se preduzima u borbi za prava, a da u ovom slučaju nema mesta za takav postupak.

- To je jako opasno za demokratski proces u našoj zemlji, jer sredstvo kao što je štrajk glađu bi trebalo da bude poslednje sredstvo u borbi za bilo koje pravo. Daje se jedna jako loša poruka i stvara se jedan opasan presedan i zaista takva odluka je trebalo da se donese na samom kraju, a svakako RIK nije prava adresa da se tako nešto čini - zaključuje Stanić. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)