OGLASIO SE ODIHR: Pozitivno ocenio glasanje u 93% posmatranih biračkih mesta - Obrazloženje dali u 13 stavki

Novosti onlajn

18. 12. 2023. u 16:01

ODIHR je pozitivno ocenio glasanje u 93% posmatranih biračkih mesta.

ОГЛАСИО СЕ ОДИХР: Позитивно оценио гласање у 93% посматраних бирачких места - Образложење дали у 13 ставки

Foto: G. Šljivić

Njihove zaključke prenosimo u celosti: 

1. Izbori su ponudili biračima adekvatan izbor između političkih alternativa.

 
2. Slobode izražavanja i okupljanja u kampanji su uglavnom bile poštovane.
 
3. Pravni okvir pruža adekvatnu osnovu za sprovođenje demokratskih izbora.
 
4. Administracija izbora efikasno i transparentno sprovela izborne pripreme, uprkos izazovima koje su predstavljali kratki rokovi i istovremeni lokalni izbori. 
 
5. Brojni učesnici su priznali poboljšanu komunikaciju i transparentnost Republičke izborne komisije (RIK), što je dovelo do povećanog poverenja u njen rad. RIK je efikasno sprovela pripreme za izbore, uprkos ograničenim ljudskim resursima i kratkom vremenu dostupnom pre vanrednih izbora. Većina učesnika je imala poverenje u organizacione kapacitete RIK-a, pri čemu su mnogi predstavnici NVO i političkih stranaka primetili poboljšanu komunikaciju i transparentnost.
 
6. Nije bilo zabrinutosti oko inkluzivnosti biračkih lista, RIK je objavio podatke o registraciji birača razložene po opštinama i biračkim mestima, pružajući zainteresovanim stranama mogućnost za dodatnu kontrolu. Ukupno gledano, registracija kandidata je bila inkluzivna.
 
7. Skorašnje zakonodavne promene iz 2022. godine poboljšale su regulaciju finansiranja kampanja i adresirale nekoliko preporuka ODIHR i Venecijanske komisije.
 
8. Iako su mediji pokrivali sve izborne učesnike u skladu sa zakonom, većina nacionalnih emitera nije imala pravo analitičko izveštavanje, što je umanjilo sposobnost birača da donose informisane odluke. 
 
9. Zakonodavne promene su produžile zabranu izveštavanja emitera o javnim službenicima koji učestvuju u događajima puštanja u rad javne infrastrukture, ako su kandidati, sa 10 na 30 dana. Ova odredba je uglavnom bila poštovana. 
 
10. ODIHR EOM medijski monitoring je primetio da su svi nacionalni emiteri pokrivali kampanjske aktivnosti u skladu sa zakonom, pružajući jednako vreme na anteni svim učesnicima.
 
11. Dan izbora je generalno prošao bez nepravilnosti, ali su bili prisutni izolovani incidenti fizičkih napada. 
 
12. Biračka mesta su uglavnom otvorena na vreme, pri čemu je IEOM pozitivno ocenio procedure otvaranja u 118 od 132 biračka mesta. Iako su procedure uglavnom bile poštovane, primećeni su neki nedostaci. 
 
13. IEOM je pozitivno ocenio glasanje u 93% od 1.220 posmatranih biračkih mesta. Negativne ocene su uglavnom bile pripisane prenaseljenosti i nedovoljnim merama za obezbeđenje tajnosti glasa.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZAHAROVA ZAPRETILA: Zažalićete

ZAHAROVA ZAPRETILA: Zažalićete

RUSIJA će analizirati ograničenja koja je Poljska uvela na kretanje ruskih diplomata na njenoj teritoriji i preduzeti uzvratne mere, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

27. 05. 2024. u 18:27

Komentari (0)

SVET OSTAO ZATEČEN: Evo šta je Aleksander Zverev prvo uradio kada je pobedio Rafaela Nadala na Rolan Garosu