TRAJE ŽIVOT U GETU: Srbi pre godinu dana napustili institucije na Kosovu i Metohiji

S.S.R.

06. 11. 2023. u 07:15

SRBI su na jučerašnji dan, pre 12 meseci, napustili institucije lažne države - skupštinu, vladu, opštine na severu, pravosuđe, policiju i administraciju, tražeći osnovna ljudska prava. Godinu dana kasnije, ništa se nije promenilo.

ТРАЈЕ ЖИВОТ У ГЕТУ: Срби пре годину дана напустили институције на Косову и Метохији

Foto I.Marinković

Naš narod čekao je juče hoće li privremene institucije Prištine aminovati da lekovi koje je Beograd poslao zdravstvenim ustanovama konačno krenu sa terminala ka domovima zdravlja i bolnicama.

- U pokrajinu su stigla tri šlepera i to je prva pošiljka posle dve godine i tri meseca, nakon velike diplomatske aktivnosti Beograda da se prevaziđu administrativne prepreke koje je nametnula Priština. U jednom su samo infuzioni rastvori, a u ostalima lekovi koji su neophodni za kliničko- bolnički centar i za ostale ustanove na KiM - rekao je Zlatan Elek, direktor KBC "Kosovska Mitrovica". - Mi smo još pre šest meseci upozoravali na teškoće u snabdevanju lekovima, koje bi mogle da dovedu do humanitarne katastrofe. Lekovi sada stižu, ali to treba da se nastavi u kontinuitetu.

Nakon što su Srbi napustili institucije, Priština je raspisala vanredne lokalne izbore u četiri opštine na severu KiM i glasovima 3,5 odsto birača izabrala gradonačelnike Albance u većinski srpskim sredinama. To je posledično izazvalo još veći teror nad Srbima, a za poslednjih godinu dana bilo je 195 etnički motivisanih incidenata na severu, među kojima i ranjavanje srpskog dečaka i mladića Stefana Stojanovića i Miloša Stojanovića u Gotovuši, dok su nosili badnjak 6. januara.

Vlada tzv. Kosova i njen lažni premijer Aljbin Kurti zabranili su ulazak srpske robe na KiM, što je između ostalog izazvalo i humanitarnu katastrofu jer nije bilo neophodnih medicinskih potrepština. Srpska lista istakla je nedavno kako je spremna da učestuje na novim izborima i tako loptu prebacila u dvorište Prištine, koja treba da ih raspiše.

Kurti opet preti Srbima

PREMIJER privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je juče na stranačkom skupu Pokreta Samoopredeljenje da se očekuje da tokom naredne godine na tzv. Kosovu bude još 600 vojnika i 500 policajaca.

Navodeći da je prošlo šest nedelja od kada je ubijen narednik Afrim Bunjaku u Banjskoj, istakao je da će 2024. nove snage učestvovati u sprovođenju, "zakona i ustavnosti, za odbranu i bezbednost" tzv. Kosova:

- Recite svim aktivistima i građanima da neće moći da nas zaustave ni na jugu ni na severu - rekao je Kurti. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024