"SRBIJA POSTIGLA ODLIČNE REZULTATE": Vučić se sastao sa delegacijom MMF

Novosti online

30. 10. 2023. u 14:31

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Monetarnog međunarodnog fonda, sa kojima je razgovarao o fiskalnoj, monetarnoj i energetskoj stabilnosti.

СРБИЈА ПОСТИГЛА ОДЛИЧНЕ РЕЗУЛТАТЕ: Вучић се састао са делегацијом ММФ

Foto: Tanjug

Šef Misije MMF-a Donal Mekgetigan je istakao da je Srbija postigla odlične rezultate, strogo poštujući preporuke Međunarodnog monetarnog fonda i sprovodeći ciljeve definisane aranžmanom sa ovom institucijom. O tome svedoče rekordne devizne rezerve, dobri rezultati fiskalne politike, visok priliv direktnih stranih investicija, kao i podaci sa tržišta rada o snažnom rastu zaposlenosti. On je naglasio da je Srbija pravovremeno reagovala adekvatnim ekonomskim merama na inflatorne pritiske i dodao da su očekivanja MMF-a da stopa inflacije na kraju godine bude na nivou ili niža od 8%. Govoreći o reformi državnih i javnih preduzeća, predstavnici MMF-a pozdravili su korake preduzete u cilju transformisanja i stabilizacije EPS-a i ukazali na neophodnost ubrzanja restrukturiranja  državnih preduzeća.

Predsednik Vučić je zahvalio na oceni da Srbija odgovorno sprovodi program dogovoren sa MMF-om. On je istakao da je sačuvana makroekonomska stabilnost, kao i dobro poslovno okruženje i dodao da je Srbija, uprkos brojnim izazovima na globalnom tržištu, uspela da očuva ekonomiju, pa čak i da je dodatno ojača.

Odbor direktora MMF-a, na kojem će biti usvojen zaključak o uspešnosti druge revizije aranžmana, biće održan 21. decembra ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)