NORMALNO RADILI I POD NEMAČKOM OKUPACIJOM, A SAD PRETI HUMANITARNA KATSTROFA: Direktor KBC u Mitrovici uputio hitan apel

Novosti Onlajn

06. 10. 2023. u 16:35

DIREKTOR Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek izjavio je danas da vlasti u Prištini otežavaju i onemogućavaju snabdevanje lekovima, sanitetskim materijalom, fiziološkim rastvorima i kiseonikom, i naglasio da je poslednja isporuka medikamenata bila 2021. godine, prenosi RTV.

НОРМАЛНО РАДИЛИ И ПОД НЕМАЧКОМ ОКУПАЦИЈОМ, А САД ПРЕТИ ХУМАНИТАРНА КАТСТРОФА: Директор КБЦ у Митровици упутио хитан апел

Foto: Printskrin

- Poslednja isporuka lekova bila je 2021. godine kada smo, zahvaljujući Vladi Srbije, Ministarstvu i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, odnosno Kancelariji za KiM, uspeli da dovezemo velike količine. Zalihe još traju, ali one su toliko minimalne da pojedinih sredstava već nema - rekao je Elek za Tanjug.

Naglasio je da preti humanitarna katastrofa.

Pored nedostatka lekova i sanitetskog materijala, Elek kaže da se ograničavaju dozvole za uvoz kiseonika, odnosno da firma koja snabdeva kiseonik mora za isporuke da traži dozvolu vlasti u Prištini na tri do šest meseci.

- Pored ovoga, do današnjeg dana, bilo je više od 210 zaustavljanja sanitetskih vozila kada izađu iz kruga KBC, bez obzira da li pružaju hitnu pomoć ili se pacijenti transportuju u centralnu Srbiju - izjavio je direktor KBC.

Dodao je da, po podacima iz Zavoda za javno zdravlje, ponestaju i vakcine za najmlađe pacijente.

Elek napominje da stanovnike tzv. Kosova ništa toliko ne uznemirava koliko dalji nastavak terora koji je kulminirao upadom specijalnih jedinica sa dugim cevima u KBC Kosovska Mitrovica, bez, kako kaže, bilo kakvog razloga i potrebe.

- Tada su razbijena vrata na kotlarnici, oduzet je video nadzor na ulazu u KBC, i sve je to opravdano jednim obrascem koji smo dobili na albanskom jeziku, u kom piše da ništa apsolutno nije pronađeno. Sve se to radi u periodu kada radnici dolaze na posao, kada naši đaci idu na praksu, i sve to posmatraju naši najteži pacijenti - objasnio je.

Smatra da se kroz izjave pojedinih parlamentaraca sa Zapada, pokušavaju uvesti u nečasne radnje svi zdravstveni radnici na teritoriji tzv. Kosova koji rade u srpskim bolnicama.

- Fiziološki rastvori ponestaju, određen broj pacijenata kupuje fiziološki rastvore koje kasnije naš republički fond njima refundira, ali pitamo se šta će se desiti ako počne tako da nestaje i kiseonik, ako počnu tako da nestaju i citostatici jer su i oni pri kraju, i šta će se desiti ukoliko naša deca ne budu redovno vakcinisana. U tom smislu pričamo o humanitarnoj katastrofi - rekao je Elek, i naglasio da ako situacije eskalira, KBC će morati da prestane sa radom.

Elek napominje da se svim ovim krši Briselski sporazum koji podrazumeva kontinuirano snabdevanje lekovima, sanitetskim materijalom i fiziološkim rastvorima.

- Ovde se vodi jedan perfidni rat. Uništavanjem KBC vi nemate pravo da se lečite, a onda nemate pravo na život, a poveljom UN to pravo je zagarantovano još davne 1948. godine. Sa žaljenjem moram da konstatujem da je ova bolnica, u vreme nemačke okupacije, u prošlom veku normalno funkcionisala. Sada se u 21. veku dovodimo u situaciju da moramo da pričamo o humanitarnoj katastrofi - rekao je.

Kada je reč o slobodi kretanja, naglasio je da su kosovsko-mitrovačke tablice najnepoželjnije tablice na teritoriji tzv. Kosova i da KBC sada funkcioniše i sa manjem brojem automobila upravo zbog zabrane kretanja, zbog čega je onemogućeno da se dođe do svakog pacijenta.

BONUS VIDEO: POSLE UBISTVA SRBA NA KOSOVU - Ujedinili se svi srpski navijači

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!