MRZITELJKA SRBA SKOVALA PLAN: Kerns bi da KFOR pomogne Kurtiju i da svi priznaju nezavisnost lažne države

Novosti Onlajn

26. 09. 2023. u 11:15

PREDSEDNICA Odbora za spoljne poslove u parlamentu Velike Britanije Ališa Kerns pozvala je da se na tzv. Kosovu rasporedi dodatnih 4.500 vojnika Kfora kako bi to, prema njenim rečima, doprinelo održavanju mira.

МРЗИТЕЉКА СРБА СКОВАЛА ПЛАН: Кернс би да КФОР помогне Куртију и да сви признају независност лажне државе

Foto: Printscreen/Tviter/Aljbin Kurti

Kerns je navela da bi raspoređivanje trupa Kfora trebalo da obavi veća grupa država članica, dodajući da bi Kfor i Euleks trebalo da pomognu institucijama tzv. Kosova u istragama o ubistvu narednika Afrima Bunjakua. Prema njenim rečima, Velika Britanija, kao članica Kvinte, treba da preuzme aktivnu ulogu u dijalogu tzv. Kosova i Srbije.

- Velika Britanija više nije ograničena konsenzusom i nepriznavanjem EU, tako da mora biti dinamičnija u svojim diplomatskim nastojanjima. Potrebna nam je kičma na Balkanu - navela je Kerns.

Istakla je da Vlada Srbije treba da se posveti normalizaciji odnosa sa tzv. Kosovom "i da stavi tačku na radikalizaciju retorike i etničkih podela koje podstiču mržnju".

- Vlada (tzv.) Kosova mora da istakne svoju posvećenost da podrži srpsko-kosovske zajednice, obezbeđujući njihovu zastupljenost i aktivno učešće u demokratiji bez neopravdanog stranog mešanja. EU treba da angažuje pet država EU koje ne priznaju suverenitet (tzv.) Kosova da podrže putanju (tzv.) Kosova ka članstvu u EU i NATO, jačajući nepovredivost njegovog teritorijalnog integriteta - dodala je ona.

Velika Britanija ima veću odgovornost da doprinese uspehu tzv. Kosova, navodi Kerns, uz napomenu da se mora obezbediti situacija koja ne vodi "povratku brutalnosti devedesetih godina". Naglašava i da bi prevencija nasilja na Balkanu trebalo da bude prioritet za Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropu.

- Moraju se odmah preduzeti akcije kako bi se sprečila dalja eskalacija i osigurala mirna budućnost za sve na Balkanu - poručila je Kerns.

Ališa Kerns je, inače, pre nekoliko meseci iznela lažne optužbe na račun Srpske pravoslavne crkve da učestvuje u švercu oružja, što je odmah demantovao Kfor, i poznata je po svojoj otvorenoj podršci politike Aljbina Kurtija na tzv. Kosovu.

BONUS VIDEO: MONSTRUOZNO - Poslušajte snimak razgovora kosovskih policajaca dok pucaju na Srbe

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVI ŠOK U RIMU! Novak Đoković nije jedini, kući neočekivano ide i šampion mastersa iz Madrida (VIDEO)