KIPAR PODRŠKA SRBIJI U SAVETU EVROPE: Ambasador Fotiju u Skupštini Srbije

Novosti online

21. 09. 2023. u 15:07

PREDSEDNICA Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Elvira Kovač ugostila je danas novoimenovanog ambasadora Kipra u Republici Srbiji Andreasa Fotijua, kojem je tom prilikom poželela dobrodošlicu i uspeh tokom mandata koji mu je dodeljen u Srbiji.

КИПАР ПОДРШКА СРБИЈИ У САВЕТУ ЕВРОПЕ: Амбасадор Фотију у Скупштини Србије

Skupština do sada usvojila osam rezolucija o KiM , Foto N. Skenderija

Kovač je istakla da održava čvrste veze sa kolegama iz Parlamenta Kipra, te da Srbija i Kipar imaju tesnu saradnju i u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u kojoj pružaju međusobnu podršku u pitanjima od obostranog značaja. Na interesovanje ambasadora objasnila je način rada Odbora za evropske integracije Narodne skupštine i način na koji sarađuje sa Vladom Republike Srbije i Parlamentarnim odborom za stabilizaciju i pridruživanje, kao i kontrolne uloge Odbora u usklađivanju zakonodavstva sa standardima EU. Kovač je istakla da je proces evropskih integracija Zapadnog Balkana zasenjen sukobima u Ukrajini, ali da je Srbija u potpunosti spremna da otvori Klaster 3 i čeka signal Evropske unije da to i učini. Navela je da Srbija napreduje u svim oblastima koje se tiču procesa ulaska u EU, što je ocenila i Evropska komisija u poslednjem izveštaju. Izrazila je uverenje i da će se proces evrointegracija celog Zapadnog Balkana ubrzati po davanju statusa kandidata za EU Ukrajini i Moldaviji.

Fotiju je iskoristio priliku da se zahvali na dobrodošlici i izdvojenom vremenu predsednici Odbora, navodeći da će u zvaničnu posetu Srbiji boraviti parlamentarna delegacija Kipra od 26. do 28. septembra, te da će i tom prilikom biti ukazana prilika za produbljivanje parlamentarne saradnje. Naglasio je da je Kipar zemlja koja se zalaže za ubrzanje procesa priključenja Srbije i Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, i da se taj proces ne sme izgubiti iz fokusa u EU, a da je ta poruka glasno prenesena i Kraljevini Španiji koja je preuzela predsedavanje Savetom EU. Složio se sa Kovač da otvaranje klastera mora da se ubrza, kako javnost u Srbiji ne bi izgubila zainteresovanost za pristupanje ovoj zajednici i kako bi se umanjio zamajac evroskepticizma koji raste na Zapadnom Balkanu. Fotiju je tokom razgovora podvukao da Kipar neće promeniti poziciju kada je reč o KiM, i izrazio zahvalnost na zalaganju Srbije u PSSE po pitanju kipranskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Ambasador je poručio i da će tokom svog mandata posebnu pažnju posvetiti produbljivanju bilateralnih odnosa dve zemlje, pogotovo u oblastima ekonomije, investicija, turizma i kulture.

Sagovornici su razgovarali i o susretima na međunarodnim forumima koji će uslediti narednih meseci, konstruktivnoj poziciji koju Srbija održava u dijalogu Beograda i Prištine, i pored samovolje Aljbina Kurtija i njegovih jednostranih poteza koji ugrožavaju srpski narod na KiM. Kovač i Fotiju razgovarali su i o problemu nelegalnih migranata sa kojima se obe zemlje suočavaju i načina da se ovaj izazov reši na što bezbolniji način za narod koji napušta područja obuhvaćena ratnim sukobima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)