ANALIZA "NOVOSTI": Na kurs Srbije tri "pečata" iz Atine

S.Rovčanin Tomković

24. 08. 2023. u 09:00

NI zvanični Kijev, ni Atina, neće promeniti svoj stav o nepriznavanju tzv. Kosova. Čuo se jasan glas Srbije da princip poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta mora podjednako da važi za sve zemlje - ako se uvažavaju ukrajinske granice, onda moraju i srpske, i sve druge. Odbranjen je i principijelan stav da se sankcijama, kojima je naša zemlja svojevremeno bila izložena, a koje se sada listom uvode protiv Rusije, ništa korisno ne postiže.

АНАЛИЗА НОВОСТИ: На курс Србије три печата из Атине

Foto: Instagram

Ove su, ukratko, najvažniji poruke i odluke, proizašle nakon dvodnevnog samita u Atini, a kojima se direktno potvrđuje ispravnost našeg državnog kursa. Da Ukrajina i Grčka ostaju dosledne i da neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić čuo je u direktnim razgovorima sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim i domaćinom, grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom.

A na kartu da bi ove dve zemlje mogle da se predomisle i tako pokrenu lavinu novih priznavanja odavno računa Priština, ali i dobar deo zapadnih zemalja, koje žele da se što pre razreši kosovski čvor tako što će lažna država dobiti podršku većine sveta. U deklaraciji koja je doneta na skupu pružena je podrška Ukrajini, ali je na insistiranje Srbije izostala tačka o pozivanju na uvođenje sankcija Moskvi.

Ovo "gledanje kroz prste" Srbiji, prema nekim tumačenjima, rezultat je želje EU da u ovom trenutku ne zaoštrava odnose sa našom zemljom, jer front u Ukrajini uveliko bukti, pa im nova žarišta sigurno nisu potrebna. Uprkos kritikama koje nam stižu, iz Brisela i Vašingtona se, ipak, stalno šalju poruke da je Beograd važan faktor za stabilnost i napredak celog regiona.

1. Potvrđeno: Ukrajina i Grčka neće menjati svoje stavove o KiM

2. U fokusu teritorijalni integritet svih zemalja

3. Odbranjen principijelan odnos prema sankcijama

- Strateški interes Brisela je da Srbija bude na evropskom putu. Biće pritisaka, ali ne na način koji bi podrazumevao - uzmi ili ostavi - ukazuje diplomata u penziji Zoran Milivojević. Nekadašnji ambasador Srbije pri Ujedinjenim nacijama i u Rumuniji, Branko Branković, naveo je za "Novosti" da je ideja za sastanak u Atini bila dobra, i da se ono što se očekivalo i ostvarilo:

- Uvažen je naš stav da se ne pojavljuje bilo kakva referenca koja se odnosi na sankcije Rusiji i to je jako dobro. Time je uvaženo nešto što je važno za svaku državu, a čega se i mi držimo, da bez obzira na to da li je država velika ili mala, ako čvrsto stoji na zaštiti svojih nacionalnih državnih interesa, to i te kako mora da se ceni i poštuje - objasnio je Branković.

Zelenski "zaboravio" Kurtija

PREDSEDNIK Ukrajine Zelenski obratio se građanima svoje zemlje posle događaja u Atini, ali je sumirajući utiske preskočio da pomene da se sreo sa Aljbinom Kurtijem. Premijer privremenih institucija, ubrzo posle ovog susreta, objavio je fotografiju sa Zelenskim na društvenoj mreži "Fejsbuk".

- Razgovarao sam sa liderima Bugarske, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Moldavije, predstavnicima Evropske komisije. Vraćamo se kući sa novom političkom podrškom i sporazumima koji Ukrajinu čine jačom - naveo je Zelenski u video-poruci, ne pominjući premijera lažne države.

- Smatram da je Kurti došao, jer je to bio uslov Evropske unije da dođe i on, ako Grčka želi da tu bude i funkcionerka EU Ursula fon der Lajen. Grcima je bilo stalo da ona dođe, ali su se, iako ne priznaju tzv. Kosovo odlično snašli, pa nigde nije bilo ni zastave, niti bilo kakve ceremonije za Kurtija. Time su ostali dosledni svojim pozicijama.

Branković je istakao da je važno što je upravo na skupu, na kojem je bio i premijer privremenih institucija na KiM potvrđeno da Grčka i Ukrajina ne povlače stavove oko KiM, što je "uz prisustvo Kurtijevih sponzora, za njega ozbiljan politički šamar".

Ponovo o evropskoj budućnosti

SKUP u Atini organizovan je povodom obeležavanja 20 godina od Solunske deklaracije kada je potvrđena evropska budućnost Zapadnog Balkana. Uprkos tome što je ovo bila zvanična tema, i još jednom je ponovljeno da se ne odstupa od integracija, mnogo više pažnje izazvao je ukrajinskoruski sukob i pozicije koje države imaju prema njemu.

On je takođe izdvojio da je jako bitno da su ove poruke došle u trenutku kada je Kurti pokušao da nametne ideju "velike Albanije" prilikom nedavne posete Tetovu.

I prema rečima analitičara Srđana Graovca, izuzetno je značajan potvrđeni stav Grčke oko Kosova i Metohije posebno, jer se ta zemlja spominjala "kao najslabija karika među pet zemalja članica EU koje nisu priznale tzv. Kosovo":

- Takođe, važno je i što Zelenski nije potvrdio stavove parlamentaraca iz ove zemlje koji su spominjali da treba priznati tzv. Kosovo. I izbegnuto je da se Srbija svrsta kao neko ko podržava sankcije Rusiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)