PUTIN KAO IZGOVOR ZA JAČI UDAR NA SRBIJU: Sinhronizovano - u nemačkim medijima i na Si-En-Enu kampanja protiv Srbije

S.Rovčanin Tomković

16. 08. 2023. u 09:53

RAZNA manevrisanja oko balkanskog pitanja i podrivanja iznutra i spolja sa željom da se zakomplikuje položaj vlasti, što se već uveliko radi, sračunata su s ciljem da nateraju naš državni vrh da revidira svoje čvrste stavove oko Kosova i Metohije i neutralnu politiku između Istoka i Zapada.

ПУТИН КАО ИЗГОВОР ЗА ЈАЧИ УДАР НА СРБИЈУ: Синхронизовано - у немачким медијима и на Си-Ен-Ену кампања против Србије

FOTO: Tanjug/AP

Ovako, za "Novosti", nekadašnji diplomata i ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović komentariše seriju tekstova u nemačkim medijima, ali i američkom Si-En-Enu, u kojima se kritikuje pristup Zapada koji "ne vidi zlo" u srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću i time destabilizuje Balkan. U tekstovima se navodi i kako je Vlada u Berlinu suviše slaba prema Srbiji čija se "dominacija mora slomiti", pominju se prijatelji predsednika Rusije Vladimira Putina, a kao najveći je označen lider Republike Srpske Milorad Dodik kojeg, podvlači se, podržava Beograd.

- Rusija u Evropi može da se osloni na tri saveznika - u državi-članici EU Mađarskoj, zemlji kandidatu Srbiji i u polovini Bosne i Hercegovine pod kontrolom bosanskih Srba - vlastodršci su čvrsto lojalni Putinu, iako sa različitim nijansama. Prema anketama, Putin je najpopularniji strani političar u Srbiji. Za razliku od pre nekoliko godina, većina stanovništva Srbije je sada protiv ulaska njihove zemlje u EU. Evropska unija i SAD žele da pridobiju srpske nacionaliste politikom razumevanja, što je opasan kurs. Zapadne diplomate podržavaju ideju da samo treba ugoditi nacionalistima da bi se održao mir. Ignorišu činjenicu da je to jednom ranije - naime od 1991. pa naovamo - doživelo veliki neuspeh - delovi su tekstova iz nemačkih medija "Frankfurter algemajne cajtung", "Tagescajtung" i "Berliner cajtung", a koje je preneo Dojče vele.

Prema rečima Jovanovića, nemački faktor je tradicionalno nepoverljiv ka politici Srbije na Balkanu i želi da ograniči njen uticaj.

- Trude se da stvaraju neke protivtegove još krajem prošlog veka, kada je to pre svega radila Austrugarska, Nemačka je nastupila između dva rata i nije uspela. Ipak, koristila je hrvatski teg protiv Srbije i nije sprečavala ustašku Hrvatsku da sprovede genocid. Prave stalno teškoće od trenutka stvaranja i okretanja Albanaca protiv Srba do danas, to je složena i dnevna i dugoročnija igra između Srbije i Nemačke, ali i unutar zapadnih sila u vezi sa Balkanom - objašnjava Jovanović. - Berlin je tradicionalno rezervisan i otvoreno negativan prema srpskim nacionalnom faktoru na Balkanu. Nije to samo bojazan od Rusije, jer je uticaj Nemačke bio jači od Rusije sve ovo vreme, ali su koristili ovaj argument šaljući poruku Americi da se Srbiji dopušta da se, u politici između Istoka i Zapada ekonomski osnaži i da bude opšte prisutna na međunarodnoj sceni. U tom slučaju je teže posegnuti za nekim oštrijim merama prema Srbiji, jer bi one više štetile nego koristile.

Vučić: Važniji mi put u selu Ćetanje

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je "zahvalan Si-En-Enu i 'Frankfurter algemajne cajtungu'" na tome što ga, kako je naveo, promovišu gotovo svakodnevno, i dodao da je za njega mnogo važnije to što se popravlja put u selu Ćetanje, u opštini Priboj.

- Od njihovih pisanija mnogo mi je važnije to što vršimo rehabilitaciju puta. Ukupna dužina puta je 1.500 metara, a širina tri metra - napisao je Vučić na svom nalogu na "Instagramu", uz video-snimke radova i građevinskih mašina na putu. Ispunjavanje obećanja dato Bošnjacima i Srbima u selima Ćetanje, Kalafati i Bare, važnije je čak i od snage kojom morate da se odupirete pritiscima političkih i medijskih poluistina i neistina. I da dodam jednu mudru izreku za kraj, kao savet: nemoj dozvoliti jeziku da grmi, ako ti snaga šapuće.

Naš sagovornih navodi da su ocene iz medija zapravo jedna vrsta istraživanja kako da vlada u Berlinu iskristališe politiku, jer Nemačka ima pretenzije da postane dominantna na Balkanu kada se SAD, koje sada imaju tu ulogu učešćem u dijalogu oko Kosova i Metohije, jednog dana povuku.

Kad koza postane baštovan...

NEMAČKI mediji se bave i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom kao prijateljem Srbije, ali i Rusije. Oni podsećaju da će Euforom u Bosni i Hercegovini u Distriktu Brčko upravljati mađarski oficiri, a to je, pišu, "kao da koza postane baštovan".

Među analizama u nemačkim medijima nalazi se i jedna koja se odnosi na "habzburšku balkansku strategiju". Podseća se da "kada je austrougarski car Franc Jozef posetio BiH 1910, dve godine nakon aneksije, habzburška balkanska strategija već je bila na stolu. Srbija je tada, kao i sada, bila najveća sila u regionu, a da bi se Beograd uravnotežio, Sarajevo je trebalo čvršće vezati za austrijski Zagreb". To se nije dogodilo zbog Prvog svetskog rata, ali se danas "nemačka strategija za Balkan mora zasnivati na toj istoriji".

MONTGOMERI O PROPALIM PROJEKTIMA I PRITISCIMA

Zapad besan i zbog Nesvrstanih

BIVŠI ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri, izjavio je da je glavna pretnja miru na Balkanu premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i da je njegova najveća želja da se Srbija dovoljno isprovocira da pošalje vojnu silu. On je u autorskom tekstu za Tanjug rekao i da pisanje Si-En-Ena i "Njujork tajmsa", u kojima se iznosi uglavnom negativno mišljenje o Srbiji, ohrabruju svi oni koji se zalažu za tzv. Kosovo, jer to pomera problem sa Kurtijevog ponašanja i usmerava ga na Srbiju.

- Sada je 28 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma i 24 godine od završetka NATO bombardovanja u tadašnjoj bivšoj Jugoslaviji. Osnovni ishod borbi, sporazuma koji su okončali borbe i rezultirajuća zapadna politika bilo je stvaranje dve potpuno propale države: Bosne i Hercegovine i Kosova. U osnovi oba slučaja je nepokolebljiva odlučnost zapadnih zemalja da uspostave funkcionalna multietnička društva u svakoj. To je u stvari glavni politički cilj EU i SAD u ovom regionu. Etnički odnosi su u suštini loši sada kao što su bili pre 30 godina. Postoji stara bugarska izreka: "Došli smo do samog dna, ali još kopamo!". Nažalost, ovo upravo ilustruje pristup Zapada i njegovih raznih izaslanika i ambasadora - ocenio je Montgomeri.

On je dodao da je zaista interesantno oživljeno interesovanje za Pokret nesvrstanih u čijem stvaranju je pomogao Tito, što je razbesnelo mnoge ljude na Zapadu koji imaju pristup - ti si sa mnom ili protiv mene:

- Razumem da Srbija plaća cenu za svoj stav. Vaša vlada je u izuzetno teškoj situaciji i želim joj puno sreće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)