SRBIJA NE PRISTAJE DA JOJ IKO KOMANDUJE Žan Lin Lakapel za "Novosti": EU stroga prema Beogradu, ne razumeju istoriju, korene, kulturu...

UVEK ću biti na strani Srba. Nikada ne zaboravljam da ste u osnovi hrišćanske civilizacije u Evropi, naši prijatelji i saveznici. Zaslužujete prijateljstvo i podršku, više od drugih.

СРБИЈА НЕ ПРИСТАЈЕ ДА ЈОЈ ИКО КОМАНДУЈЕ Жан Лин Лакапел за Новости: ЕУ строга према Београду, не разумеју историју, корене, културу...

Foto: privatna arhiva

To u razgovoru za "Novosti" ističe francuski evroposlanik Žan-Lin Lakapel, član stranke Nacionalno okupljanje i pripadnik poslaničke grupe "Identitet i demokratija", koji je u EP skrenuo pažnju na težak položaj Srba na Kosovu, kao i na velike pritiske koje Srbija trpi zbog neuvođenja sankcija Rusiji.

- EU se u zahtevima različito ponaša prema kandidatima. Veoma je popustljiva prema Kosovu, koje uz to i nije država, ali je izuzetno stroga prema Srbiji. To se vidi i u podnetim izveštajima. Oseća se da postoji politika dve brzine. Razlog za to je što u Briselu hoće da sve stave u isti koš. A Srbija to ne želi. Ne žele to ni Poljska, Mađarska. Zato prema njima postoji veća strogost.

To se naročito ogleda u isporučenim zahtevima Beogradu u vezi sa tzv. Kosovom?

- U Briselu ne razumeju istoriju, korene, kulturu, geopolitiku. Nameću svoju viziju o Kosovu za koje uvek ističem i ponavljam da je kolevka istorije Srbije. Ne razumem taj pritisak od strane EU. Srpski narod na Kosovu je napadnut. U opasnosti je. Izbori sa manje od tri odsto učesnika nisu reprezentativni. I pored toga što pet zemalja EU ne priznaje da je Kosovo država, iako je potreban konsenzus, Brisel nastavlja sa istom politikom, ponaša se kao da se ništa ne događa. Situacija na KiM je danas krajnje neprihvatljiva. Delim simpatije sa srpskim narodom. Branićemo njihova prava.

Ima li izgleda da se situacija promeni?

- Čini se da međunarodna zajednica sada ipak počinje polako da shvata da su vlasti u Prištini odgovorne. Dobro je ako počinju da se bude, ali treba rešiti probleme. Potrebno je organizovati nove izbore, prestati sa prebacivanjem odgovornosti na Srbe kojima su poslednjih decenija pripisivane loše uloge. Kao Francuz, uvek ponavljam da su Srbi stalno bili na pravoj strani istorije. Srbi se nikad nisu prevarili, zajedno smo prolivali krv u oba svetska rata i ne zaslužuju ovakav tretman.

S kojim pravom se Brisel meša u teritorijalni integritet zemalja?

- Brisel se meša u suverenitet, a kritikuje druge koji to rade. Meša se i u unutrašnja pitanja svojih članica. Nedavno je izglasana odluka o zajedničkoj kupovini municije za Ukrajinu u visini od 500 miliona evra. Sutra će to biti milijarde. Sa municije će se preći na blindirana vozila i rakete. EU hoće da preuzme celokupnu politiku odbrane i spoljnih poslova, ono što je u osnovi suvereniteta zemalja. Hoće da uguši državne aparate, želi da vlada umesto njih. To je opasno i vreme je da se ljudi probude.

Srbiji je upućen zahtev i da se usaglasi sa sankcijama protiv Rusije?

- Srbija se nedvosmisleno izjasnila protiv invazije Rusije na Ukrajinu. Svi smo mi za poštovanje teritorijalnog suvereniteta zemalja. Srbija je u tom smislu bila veoma jasna. Zašto je onda potrebno vršiti pritisak na sve zemlje da prekinu komercijalne veze s Rusijom? Nemamo istu istoriju niti istu zavisnost od energetskih proizvoda. Rusija u SB UN, zajedno sa Kinom, brani celovitost Srbije kada je reč o Kosovu. Kako EU može od Srbije da traži da se odrekne svojih saveznika i prijatelja? Ispada da danas nemamo pravo da održavamo geopolitičke odnose shodno našoj istoriji. Ne, treba se usaglasiti na osnovu onoga što EU kaže šta je dobro, a šta nije. To predstavlja veliki problem.

Ističete neefikasnost sankcija?

- Srbiji su bile nametnute celu deceniju i znamo da apsolutno ničemu ne služe. Od njih pati samo narod. Srbija je uspela da se oporavi i sada se od nje traži da to isto uradi drugima. Sankcije nisu urodile plodom protiv Irana, Kube, Sirije, neće ni protiv Rusije. Uostalom, vidimo da ruska privreda odlično funkcioniše.

Kako prekinuti rat u Ukrajini?

- Loše se postupilo od samog početka. Marin le Pen je još pre više meseci predložila veliku mirovnu konferenciju. Samo pregovorima može da se dođe do mira. EU, SAD i NATO o tome ne govore. Kada predsednica EK Ursula fon der Lajen kaže da je jedino rešenje vojno, to predstavlja dramatičnu i veliku grešku, od nekoga ko nije izabran, već postavljen na tu funkciju. Potrebno je staviti za sto ljude sposobne da pronađu konsenzus. Ubeđen sam da Srbija u tome može da bude važan učesnik, zajedno sa Kinom i nekim afričkim zemljama. Treba okupiti grupu država sposobnih da za isti sto stave Putina i Zelenskog. Potrebno je da i jedni i drugi učine ustupke. I, da se vratimo sporazumu iz Minska. Da je bio primenjen, ne bismo bili tu gde smo sada. Neophodno je prekinuti eskalaciju. Kuda idemo, ako šaljemo rakete? Pravo ka trećem svetskom ratu. A to niko ne želi.

Protiv ste širenja EU, ali da li biste podržali Srbiju da postane članica?

- Naša stranka Nacionalno okupljanje je protiv proširenja EU, jer se u tome otišlo predaleko. Zalažemo se za saradnju slobodnih i suverenih nacija. Uvek ćemo biti protiv prijema Albanije, tzv. Kosova, Severne Makedonije, Turske, Ukrajine. Moje lično mišljenje, a verujem da se sa tim slaže i naš pokret, jeste da ako postpji jedna zemlja čiji su koreni, istorija i civilizacija izuzetno bliski nama, onda je to svakako Srbija. Oduvek je bila evropska.

Ne poštuju Srbe u BiH

ŽAN-LIN Lakapel je nedavno imao i zapaženo istupanje u EP kada je reč o Republici Srpskoj.

- Kao i na Kosovu, srpsko stanovništvo u Bosni i Hercegovini nema dovoljno poštovanja. EU ne igra ulogu koju bi trebalo da ima. A to je da brani, kako potpisane sporazume, tako i istoriju - kaže Lakapel.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)