OSTAJE ZAPISANO - DEVA SARADNIK NACISTA: Sud u Berlinu odbacio tužbu za klevetu nemačkog ambasadora u Prištini

S.S.R.

06. 07. 2023. u 07:00

SUD u Berlinu odbacio je kao neprihvatljivu tužbu Valdeta Deve za klevetu protiv ambasadora Nemačke u Prištini Jorna Rodea, koji je za njegovog pretka Džafera Devu rekao da je bio saradnik i protagonista divizije - SS "Skenderbeg".

ОСТАЈЕ ЗАПИСАНО - ДЕВА САРАДНИК НАЦИСТА: Суд у Берлину одбацио тужбу за клевету немачког амбасадора у Приштини

Foto Fejsbuk UNPD

Nemački diplomata je u februaru, nakon što je ministarstvo kulture tzv. Kosova planiralo restauraciju kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici, istupio protiv tih planova. Na odluku Prištine odmah je reagovala i Srpska lista, ukazavši da je Deva bio zločinac.

- Nemačka nema problem sa restauracijom istorijskih kuća, već sa likom Džafera Deve, za kojeg sa uverenjem kaže da je bio saradnik nacista - istakao je tada Rode. - Vrlo lepo, kuća Džafera Deve se renovira. To zvuči kao da je bio sjajan čovek. Trebalo bi da se poznaje ličnost Džafera Deve. Bio je saradnik i protagonista zloglasne divizije SS "Skenderbeg. Bio je jedan od vodećih regruta, saradnik nemačke obaveštajne službe.

Foto: Arhiva "Novosti"

 

Direktor Centra Simon Vizental i koordinator centra za istraživanje nacističkih ratnih zločina širom sveta, Efraim Zurof, izjavio je da je odluka suda u Berlinu da odbaci tužbu protiv nemačkog ambasadora u Prištini bila ispravna.

- Apsolutno nema sumnje da je nemački ambasador Rode bio u pravu kada je govorio o Džaferu Devi kao o nacističkom saradniku. Svaka druga odluka bila bi izvrdavanje pravde - rekao je Zurof.

Posle odluke suda Valdet Deva je rekao da se nije obeshrabrio i da će nastaviti da se bori da povrati imovinu porodice.

Odlikovao ga Hitler

DEVA je bio nacistički kolaboracionista, poznat po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom. Za vreme Drugog svetskog rata bio je gradonačelnik Mitrovice i ministar unutrašnjih poslova Albanije, koga je Adolf Hitler odlikovao 1944. godine. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)