"SARADNJA SA INDIJOM U ŠEST OBLASTI" Vučić: Razgovarali smo o uspostavljanju direktnog leta između Beograda i NJu Delhija

Tanjug

08. 06. 2023. u 12:35

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa indijskom predsednicom Drupadi Murmu razgovarao o saradnji u šest najvažnijih oblasti, kao i da će nakon sastanka nastaviti da produbljuju prijateljske odnose i političku saradnju.

САРАДЊА СА ИНДИЈОМ У ШЕСТ ОБЛАСТИ Вучић: Разговарали смо о успостављању директног лета између Београда и Њу Делхија

Foto: Tanjug

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je sa indijskom koleginicom razgovarao o sveukupnoj saradnji koja je počela da se kreće u boljem smeru, naročito posle razgovora sa premijerom te zemlje Narendrom Modijem.

- Naša trgovinska razmena je nedovoljna ali raste, imajući u vidu trenutnu trgovinsku razmenu od 330 miliona evra, ali verujemo da može da bude desetostruko veća. Razgovarali smo i formirali zajednička tela koja će se baviti rešavanjem problema i koja će obezbediti lakšu saradnju - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, razgovarali su i o uspostavljanju direktnog leta između Beograda i Nju Delhija.

- Indijski turisti su probirljivi, ali izuzetni, a verujem da ima i građana Srbije koji žele da vide tu zemlju. To će morati da bude pomognuto uprošćavanjem viznog režima. Dao sam nalog da u narednih sedam do 10 dana, da se uprosti vizni režim da bismo privukli veći broj turista i poslovnih ljudi - rekao je on.

Kako je istakao, posebno su razgovarali o saradnji u oblasti odbrane.

- Srbija proporcionalno svojoj veličini koja je 200 puta manja od Indije koja je i proizvođač i kupac svakovrsne vojne opreme i verujem da, po pitanju baruta, municije i eksplozivnih sredstava možemo da napravimo saradnju - rekao je predsednik Srbije.

Jedna od tema, istakao je, bila je i saradnja u oblasti farmacije, naročito generičkih lekova i dodao da veruje da i u proizvodnji lekova može da se sarađuje sa Indijom.

- Industrijska proizvodnja je važan deo saradnje. Verujem da ćemo uspostaviti saradnju i u oblasti kinematografije, već smo sada imali ulaganja koja su donela 50 miliona evra i povukli smo 12 miliona da privučemo kinematografe. IT sektor, Indija je jedna od zemalja sa najsnažnijim rastom startapova i tu možemo da razmenimo iskustva i zajednički radimo. Uskoro gradimo peti naučni park u Kragujevcu i ponudićemo im saradnju - rekao je on.

Dodao je da Srbija u Indiju najviše izvozi jabuke, ali da postoji interesovanje za maline i bobičasto voće, seme, smrznuto voće.

- To su šest najvažnijih oblasti, nastavljamo da produbljujemo prijateljske odnose i političku saradnju. Indijska ekonomija je postavljena na moderne osnove. Ulaganje u energetiku je bila tema, jer je Indija jedan od najvećih proizvođača obnovljive energije.

- Verujem da ćemo uspeti da napravimo još bolje rezultate u saradnji dva prijateljska naroda - zaključio je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (206)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja