KAFKIJANSKI PROCES PROTIV SRBINA: Hrvati sude Mediću zbog "ratnog zločina", on u to vreme bio u Beogradu

Novosti online

03. 06. 2023. u 07:46

JOŠ dva svedoka saslušana su na suđenju u slučaju protiv Vojislava Medića, koji se u Hrvatskoj tereti za ratne zločine tokom ratova devedesetih, prenosi RTS.

КАФКИЈАНСКИ ПРОЦЕС ПРОТИВ СРБИНА: Хрвати суде Медићу због ратног злочина, он у то време био у Београду

Foto: Printscreen/RTS

Medić je u istražnom zatvoru godinu dana, od hapšenja na granici sa Hrvatskom u koju je prethodno redovno odlazio kako bi obišao rodnu kuću u Lici.

Dva od tri pozvana svedoka, Marko Prgomet i Josip Pitl, kao i prethodni, tvrde da ih je u logoru u Stajićevu 1991. ispitivao čovek za koga su od drugih ratnih zarobljenika samo čuli da se zove Medić. U to isto vreme je Vojislav Medić bio u Beogradu.

Josip Pitl, drugi svedok, kaže da je kasnije saznao da se osoba koja ga je ispitivala "zvala gospodin Medić".

Odbrana: Dokumentacija dokazuje da je Vojislav Medić bio u Beogradu

Ispitivanje oba svedoka ispratile su primedbe advokata odbrane. Ističu da je optuženi tokom 1991. i 1992. kao sudija Vojnog suda u Beogradu radio na više desetina predmeta. To, kažu, dokazuje i dokumentacija podneta sudu.

- Svedoci ne potvrđuju optužnicu, odnosno ne mogu biti relevantniji od materijalne dokumentacije koju smo dostavili i koja je juče konačno uvedena u dokaze. Moram da napomenem da sam frapiran jučerašnjom izjavom tužiteljke koja je dovela u pitanje verodostojnost te dokumentacije time što je odbrana uspela da u tako kratkom roku dođe do te dokumentacije. To je za mojih 40 godina prakse prvi put da čujem - rekao je Đorđe Dozet, koji je iz advokatskog tima optuženog.

Tužilaštvo Vojislava Medića tereti da je u logorima u Srbiji posle pada Vukovara zlostavljao ratne zarobljenike.

Prema krivičnom zakonu Hrvatske, za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika predviđena je kazna od 5 do 20 godina zatvora.

Naredno ročište zakazano je za 15. jun, kada će iskaze dati još četiri nekadašnja ratna zarobljenika, od ukupno 33 koliko je do sada predložilo tužilaštvo.

BONUS VIDEO: KAKO IZGLEDA HAŠKA PRAVDA - Srbima deset vekova robije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (4)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove