ŠOLAKOV KRIMINAL U BUGARSKOJ: Korupcionaška afera Junajted grupe

Novosti online

19. 05. 2023. u 15:59

JUNAJTED grupa i Dragan Šolak su na kupovinu medija u Bugarskoj potrošili više od 1,2 milijarde evra, a sumnja se da je veliki deo tih para završio u džepovima korumpiranih bugarskih političara i tajkuna.

ШОЛАКОВ КРИМИНАЛ У БУГАРСКОЈ: Корупционашка афера Јунајтед групе

Foto: Novosti

Šolak i njegova grupacija imaju dugogodišnje poslovne veze sa pojedincima iz političkih, obaveštajnih i kriminalnih krugova u toj zemlji, pri čemu je glavni među njima tajkun Delijan Peevski, blizak saradnik bivšeg režima.

Prema navodima dobro obaveštenih izvora iz Sofije, upravo je Peevski imao najviše koristi od ogromnih poslova koje je Junajted grupa napravila u Bugarskoj tokom 2020. i 2021. godine - kupovina kompanije Vivakom za 937 miliona evra i kupovina medijskog holdinga Nova za 290 miliona evra.

Odluka bugarskog “nezavisnog” regulatornog tela da Draganu Šolaku u roku od jedva šest meseci dozvoli preuzimanje dve najveće medijske grupacije, Vivakoma i Nove, postala je predmet velike pažnje javnosti u toj zemlji.

Čule su se optužbe da je Junajted grupa, u saradnji sa Peevskim i ekipom, odgovorna za ogromnu korupciju, umešanost politike u medijsko tržište, kršenje antimonopolskih propisa i uopšte gušenje slobodnog medijskog tržišta i slobodnog novinarstva.

Analizom akvizicija koje je Junajted grupa napravila u bugarskom medijskom sektoru zaključuje se sledeće:  

Kupovina Vivakoma, Nove i druge imovine nije imala jasno poslovno obrazloženje i veruje se da je poslužila da se zamagle stvarni korisnici u tim poslovima - pre svega Peevski. 

Junajted grupa je značajno preplatila kupljenu imovinu, znajući da će zauzvrat dobiti političku i regulatornu podršku za te poslove.

Foto: Novosti

Šolak je pri kupovini holdinga Nova u januaru 2021. izdvojio čak 105 miliona evra više od sume za koju su je dobili prethodni vlasnici samo godinu dana ranije.

Delijan Peevski, koji je zarad sticanja imuniteta od krivičnog gonjenja postao poslanik u parlamentu Bugarske, dugi niz godina je bio najmoćnija ličnost u provladinim medijima u toj zemlji, što kao prikriveni, a što kao zvanični vlasnik čitavog lanca televizija, radio-stanica i štampanih medija.

Ovaj glavni partner Dragana Šolaka u Bugarskoj čak se od juna 2021. nalazi pod “individualnim ekonomskim sankcijama” SAD zbog umešanosti u korupciju koja je u velikoj meri proistekla iz značajnog uticaja i moći koju ima nad bugarskim političkim establišmentom i medijima. Konkretnije, Delijanu Peevskom su Amerikanci uveli sankcije jer se bavio trgovinom uticajem i mitom, kako bi se zaštitio od javnog nadzora i kako bi kontrolisao ključne institucije i sektore u bugarskom društvu.

Sa sličnim obrazloženjima u februaru 2023. protiv Peevskog sankcije je uvela i Velika Britanija!

Posebno zanimljivo je da nevladin sektor u Bugarskoj optužuje Delijana Peevskog za najbrutalnije gušenje medijskih sloboda, što Draganu Šolaku i Junajted grupi nimalo nije smetalo da sa njima sarađuju. Šolak i njegova kompanija nemaju najmanji problem sa slobodama u Bugarskoj, dok se za to vreme vreme u Srbiji preko N1 i Nove S predstavljaju kao žrtve!

Zapravo, transakcija između Junajted grupe i Nove, čiji je stvarni vlasnik bio Peevski, dogodila se dok su u bugarskoj javnosti iznošene optužbe da je ova medijska kompanija služila za iznudu, reketiranje i blaćenje političkih protivnika tadašnjeg režima.

Posebnu pažnju privlači sledeća činjenica: Šolak i Junajted grupa su sa Delijanom Peevskim napravili ogromne poslove - kupovina holdinga Nova i jednog novinskog lanca koji čine šest dnevnih listova i magazina - u januaru 2021. godine. U to vreme su u Sofiji uveliko trajale spekulacije da će Amerikanci uskoro uvesti sankcije Peevskom, što se i dogodili šest meseci kasnije.

Iz ovoga se zaključuje da je Šolak preuzimanjem Nove i novinskog lanca praktično spasio imovinu Peevskog od američkih sankcija!

Mućke sa Rusima i kupovinom operatera

Širenje Junajted grupe na Bugarsku počelo je avgusta 2020. kupovinom medijske kompanije Vivakom od grupe vlasnika tesno povezanih sa vlastima Rusije!

Bivši direktor Vivakoma Spas Rusev bio je vlasnik 46 odsto kompanije, dok su dve ruske kompanije, VTB banka i državna Delta Kapital Internešenel, držale po 20 odsto. VTB je sada pod sankcijama Zapada zbog bliskosti sa režimom Vladimira Putina, a Delta Kapital je pored vlasništva ruske države bila povezana i sa tadašnjim proruskim vlastima Bugarske, preko bivšeg ministra finansija Milena Velčeva.

Inače, pomenuti Spas Rustev je septembra 2022. u Bugarskoj postao zvanični vlasnik telekomunikacionog operatera Bulsatkom. Junajted grupa je zapravo dala novac Rusevu za preuzimanje Bulsatkoma, čitavih 126,5 miliona evra, o čemu postoji i dokumentacija, ali o tome nije obavestila nadležne regulatorne organe u Bugarskoj, zbog čega je konkurencija podnela zvaničnu prijavu, o kojoj se trenutno raspravlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri