ZLOUPOTREBLJAVAJU TRAGEDIJU: Pravili incidente u Skupštini, sad pozivaju na proteste "protiv nasilja"

Novosti online

08. 05. 2023. u 12:56

DOGAĐAJI koji su našu zemlju potresli prethodnih dana, nažalost, nisu nas ujedinili u tragediji kakvu Srbija ne pamti.

ЗЛОУПОТРЕБЉАВАЈУ ТРАГЕДИЈУ: Правили инциденте у Скупштини, сад позивају на протесте против насиља

Foto: Printskrin

Deo političke opozicije Srbije i u danima kada je Srbija zanemela u bolu, nakon gubitka 17 mladih života, ove tragične događaje koristi za ispunjenje svojih političkih ciljeva, pa tako pozivaju na protest "Srbija protiv nasilja" ispred Narodne skupštine.

Protiv nasilja pozivaju oni koji su nasilje ne malo puta činili. Podsetimo, 2017. godine Boško Obradović gađao je Aleksandra Martinović mišem u Narodnoj skupštini, 2019. Srđan Nogo je doneo vešala na protest aludirajući na smrt, ali to nije jedini njegov ispad. On je 2020. godine iz pejntbol puške pucao na Skupštinu.

Izuzetak nije ni Vuk Jeremić, koji je krenuo put predsedništva kako bi se tukao sa predsednikom Vučićem.

Bilo je nasilja i ispred skupštine, napada na policiju, demoliranja i paljenja Beograda u junu 2020. godine, kao i rušenje ograde ispred predsedništva 2019. godine.

U popodnevnom delu sednice Skupštine 7. novembra 2022. godine, posle izlaganja šefa poslaničke grupe Narodne stranke Miroslava Aleksića, u sali je došlo do incidenta kada je poslanik Jeremićeve stranke Stefan Jovanović uputio sramnu uvredu narodnom poslaniku Milenku Jovanovu.

Pošto mu je opsovao majku, Jovanović je sa svog poslaničkog mesta ustao da se sa poslanicima vladajuće stranke obračuna fizički. 

Iskoristili žrtve nasilja da napadnu Vučića

Pre izvesnog vremena na profilu narodne poslanice i potpredsednice Narodne stranke Vuka Jeremića Marine Lipovac Tanasković osvanule su skandalozne objave.

Ženska parlamentarna mreža ih je tada saopštenjem najstrože osudila:

- Svaka žena žrtva nasilja na ovaj način je unižena i stavljena u službu dnevnopolitičkih razmirica stranke koja sebe smatra dostojnom da se nazove “narodna”.

Sramno je da bilo ko u današnjem društvu, a posebno narodna poslanica, žene posmatra u kontekstu objekta “nad” kojim se vrši nasilje. Takvim neznanjem dovodimo u pitanje sve one vrednosti za koje smo se kao društvo godinama trudili da postavimo kao standard. Samo iz tog razloga, podstaknuti smo da nastavimo dalje na pravi način u najvažnijoj borbi - nulte tolerancije na bilo koji vid nasilja prema ženama. Na ovaj način se na velika vrata žrtve nasilja uvode u dnevnopolitičko blato, koje očigledno za predstavnike Narodne stranke, predstavlja legitiman vid političke borbe.

Činjenicom da je ovu fotografiju objavila poslanica i potpredsednica Narodne stranke, jasno je da je to stav i ove stranke i njenog lidera Vuka Jeremića.

Nedopustivo je da se u stranci u čijim redovima se nalazi pukovnica, koja svoje iskustvo u borbi protiv porodičnog nasilja ističe kao najveći adut, podstiče narativ kojim se žrtve nasilja dodatno viktimizuju na jedan način koji do sad nije viđen.

Politika odgovornosti i borbe za prevenciju nasilja prema ženama ogleda se u 365 dana aktivizma za ravnopravnost žena i položaj dostojan majke, sestre, bake, supruge…

Obaveštavamo javnost da je na adresu Ženske parlamentarne mreže stiglo na desetine zahteva narodnih poslanica i građana i građanki da se Narodnoj stranci suspenduje učešće u radu Ženske parlamentarne mreže. O istim ćemo se odrediti na prvom sledećem sastanku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)