BRNABIĆ: Ovo je zajednička tragedija, zar ne možemo bar u suzama da se nađemo?

Novosti Onlajn

06. 05. 2023. u 11:14

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je jutros da su dva zločina koja su se dogodila u Srbiji protekle nedelje zajednička tragedija svih nas.

БРНАБИЋ: Ово је заједничка трагедија, зар не можемо бар у сузама да се нађемо?

Foto: Printskrin

Ona je gostujući u jutarnjem programu televizije Hepi, rekla da joj je neshvatljivo kako se političari ne mogu ujediniti makar u suzama.

- Mi svmo svi preplakali dan kada se dogodila tragedija u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar. Plakali smo i noć kada smo jurili monstruma iz Mladenovca. I ja sam iskreno ubeđena da su ta dva dana preplakali i predstavnici opozicije. Zaista to mislim. Ne mogu da shvatim da neko ne ostavi vreme da se tuguje, da se u miru I tišini žali za žrtvama, koji su mahom deca, već prvobitno pozivate na proteste u nedelju, tok još traju dani žalosti - izjavila je Brnabić.

Ona je rekla da je zločin u osnovnoj školi sigurno najgora tragedija koja je zadesila Srbiju, jer se desilo u školi. ali svakako nije prvo masovno ubistvo koje je uznemirilo stanovništvo.

- Mnogo mi je žao što se svi nismo ujedinili oko ove tragedije. Imali smo tragediju u Leskovcu 2002, kada je ubijeno sedmoro ljudi. U jabukovcu, 2007, ubijeno je devetoro ljudi. Tragedije su se dešavale i u svetu – u 2023. godini do sada , SAD ima više masovnih pucnjava nego dana u godini. Najgori zločin na svetu možda počinio je Anreas Brejvik koji je ubio 77 mahom dece. Da li je iko ikada ove zločine u Srbiji, ili masakr Anreassa Brejvika, iskoristio za proteste, pozive na smenu vlasti? Da li je iko rekao da je jedna osoba ili partija kriva za taj masakr? Ne, nije. To je nezamislivo i neshvatljivo - rekla je premijerka. 

Brnabić je rekla da je prema njenom mišljenju, svako ko uperi prstom u jednu osobu i kaže da je kriv za ovu tragediju – nečovek.

- Ja za razliku od nekih, nikada ne bih mogla da izgovorim da je jedna osoba, stranka, organizacija ili opozicija kriva za ovakvu tragediju. Da li mislim da određeni deo opozicije promoviše nasilje? Da. Da li mislim da je bilo ko od njih kriv za ovo šro se dogodilo? Naravno da ne mislim. Jednostavno nije ljudski to reći. Pozivanje na proteste u ovom trenutku neće pomoći smanjenju tenzija i smanjenju psihoze u našem stanovništvu. Mislim da ovo samo doprinosi širenju tenzija u narednim danima, što je nešto što nam je u ovom trenutku najmanje potrebno - istakla je predsednica Vlade.

Govoreći o spuštanju tenzija, Brnabić je istakla da se sa partijama desnice nikako ne slaže, ali je naglasila da je među njima videla neke odgovorne poteze i da želi da to naglasi.

- Videla sam neke izjave predstavnika stranaka desnice, koji su rekli da ovo nije vreme za proteste, ovo nije vreme za podele, ovo nije vreme za politikanstvo. Ne vidimo isto politiku, imamo dijametralno suprotne stavove, ali moja je obaveza da im se zahvalim na odgovornosti i ozbiljnosti. Svaka čast na tome - rekla je premijerka.

- Molim sve ljude da ne politizuju ove tragedije. Razgovarajmo o merama koje smo predložili, kažite da li su dobre, da li biste nešto promenili, dopunili. Hajde da spustimo loptu, da ne goovrimo da je neko kriv za ovu tragediju, nije fer, nije ljudski - zaključila je Brnabić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (116)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)