VUČIĆ: Termin "prinudno nestali" naglašava okolnosti pod kojima je neko nestao

Tanjug

02. 05. 2023. u 21:12

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić u priloženoj potpisanoj izjavi uz Deklaraciju o nestalim licima koja je večeras usvojena u Briselu naveo da termin "prinudno nestali", koji se inače koristi u deklaraciji, nije striktno pravni termin, već da naglašava okolnosti pod kojima je neko lice nestalo, bez obzira na različite pravne kvalifikacije prema međunarodnim i nacionalnim zakonima.

ВУЧИЋ: Термин принудно нестали наглашава околности под којима је неко нестао

Foto: Tanjug

- Ovo pojašnjenje je dato kako bi se izbegli bilo kakvi nesporazumi ili tumačenje termina 'prinudnog nestanaka' kao 'prisilnog nestanaka' koji ima jasno pravno značenje definisano Međunarodnom konvencijom za zaštitu svih lica od prisilnog nestanka (2006) - navodi se u izjavi koju je potpisao Vučić.

Dodao je da osoba može "prinudno nestati" kao posledica dela koje je počinio pojedinac, vojska, paravojna, politička ili druga grupa ili organizacija povezana sa sukobom.

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković rekao je večeras u obraćanju medijima u Briselu da je uz Deklaraciju o nestalim osobama priloženo i pismo koje je potpisao Vučić i kojim je zaštićena država Srbija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (300)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)