KANCELARIJA ZA KIM: Dok Kurti "čestita" Vaskrs, njegovi ekstremisti pale naše svetinje

Tanjug

18. 04. 2023. u 13:24

KANCELARIJA za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da noćašnji pokušaj paljenja Crkve Svetog Pantelejmona u Prizrenu, na koju je bačena eksplozivna naprava, jasno ukazuje da bi albanski estremisti ponovo da ruše i pale spomenike srpske kulturne baštine na KiM i proteraju preostali srpski živalj sa ovih prostora.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КИМ: Док Курти честита Васкрс, његови екстремисти пале наше светиње

Foto: Fotomontaža

- Dok Aljbin Kurti Srbima "čestita" Vaskrs, njegovi ekstremisti na drugi dan najvećeg srpskog praznika pale naše svetinje i to pokazuje pravi odnos vlasti u Prištini prema Srbima i njihovim hramovima - saopštila je Kancelarija za KiM.

Ističe se da dodatno brine činjenica da oči međunarodne zajednice ne vide stepen ugroženosti srpskog naroda na KiM, nego da "šta više strane diplomate u Prištini ovaj prostor predstavljaju kao nekakvu oazu mira i verske tolerancije, dok ih realno stanje na terenu gotovo svakodnevno demantuje".

- Nedopustivo je da se u 21. veku u srcu Evrope dešavaju ovako opasni incidenti, zato nećemo prestati nikada da apelujemo da se podigne nivo bezbednosti i zaštite verski spomenici SPC koji su zapis trajanja srpskog naroda na prostoru KiM - piše u saopštenju.

Kako se navodi, "ovaj slučaj jasno ukazuje da albanskim estremistima nije bilo dovoljno što su u godinama za nama oskrnavili, ne samo Crkvu Svetog Pantelejmona, nego sve pravoslavne svetinje u Prizrenu tokom martovskog pogroma, pa bi po istom modelu da ponovo ruše i pale spomenike srpske kulturne baštine na KiM i proteraju preostali srpski živalj sa ovih prostora".

Kancelarija je navela da su ekstremisti noćas pokušali da zapale ulazna vrata Crkve Svetog Pantelejmona u Prizrenu, bacivši eksplozivnu napravu i da se samo pukom srećom u blizini našao prolaznik koji je brzom reakcijom uspeo da ugasi požar koji je zahvatio spoljašnji zid crkve i oštetio ulazna vrata.

- Sve su ekstremniji primeri ugrožavanja života Srba na KiM, njihove imovine kao i imovine SPC, koji su praćeni zapaljivim izjavama prištinskih političara, u kojima ispoljavaju jasnu netrpljivost prema svemu srpskom. Politikom neosuđivanja, nehapšenja i neprocesuiranja počinioca ovakvih zlodela oni samo daju vetar u leđa huliganima da još agresivnije i jače udare na Srbe - ocenjuje Kancelarija za KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

VUČIĆ GOST NACIONALNOG DNEVNIKA: Predsednik u 18.30 časova na TV Pink o svim aktuelnim temama