NAJLAKŠE JE VUČIĆA OKRIVITI: Reditelj Lekić odgovorio Đogu - Jedino država podržava ove projekte, a ne minira

Novosti onlajn

27. 02. 2023. u 17:56

MIROSLAV Lekić, reditelj i član UO Filmskog centra Srbije oglasio se povodom izjave Balše Đoga, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zabranio snimanje njegovog filma „Košare“, naglasivši da država stoji kao jedini finansijer filmova sa nacionalnom tematikom, te da je nepravedno optuživati je da minira nešto kada je upravo ona ta koja ovakve projekte podržava.

НАЈЛАКШЕ ЈЕ ВУЧИЋА ОКРИВИТИ: Редитељ Лекић одговорио Ђогу - Једино држава подржава ове пројекте, а не минира

Foto: Printskrin/Jutjub/RTS

Kada se oko Košara počeo graditi skandal, probao sam da objasnim o čemu se radi. Nije vredelo jer cilj kampanje i nije bio omogućiti snimanje filma o jednom tako važnom događaju nego napraviti atmosferu pogodnu za određene oblike političkih obračuna. 

Nije vredelo objašnjavati da su u pitanju dva potpuno različita projekta, da je producent odlučio da vrati sredstva dobijena na konkursu i tako Balši omogući da sa drugim producentom završi film. Međutim, Balša Đogo se nije kandidovao ni na jednom konkursu, nego ušao na teren politike. 

19. januara 2022. godine Balša Đogo je sam  objavio da ostaje reditelj filma i serije Košare, iako je prethodna revizija i medijacija utvrdila da nije ispunio nijednu obavezu prema FCS i producentu.

I evo godinu dana kasnije opet umesto filma dobijamo krivca zbog koga se film nije snimio. To je sada prema Balši Đogu niko drugi do lično predsednik Aleksandar Vučić.

Nije nikakva tajna da je predsednik već nekoliko puta govorio o značaju bitke na Košarama da inače podržava filmove sa tematikom koja je važna za našu nacionalnu istoriju (Dara iz Jasenovca, Zafranović snima Decu Kozare, snimljena je i Oluja-isti producent koji je treba da radi i Košare).

Država stoji kao jedini finansijer filmova sa nacionalnom tematikom i nepravedno je optuživati da minira nešto što ona jedina podržava. 

Ne znam da li se Balša prijavio na neki dodatni konkurs na kome je odbijen pa zbog toga daje ovakve izjave ili misli da mu kao miljeniku dela establišmenta pripada da dekretom snima filmove. 

Nažalost pošto su svi krivci osim osnovnog iscrpljeni, sada smo morali da stignemo i do predsednika kao večitog dežurnog krivca. Tako je najlakše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (19)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024