KURTI HOĆE DA DIKTIRA DNEVNI RED: Prištinska vlast namerava da trikovima skloni ZSO kao temu u Briselu

S.ROVČANIN TOMKOVIĆ M. STANOJKOVIĆ

23. 02. 2023. u 10:00

PREMIJER privremenih prištinskih institucija na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti pokušava da "kroji" dnevni red nove runde pregovora sa Beogradom, najavljene za 27. februar, u Briselu.

КУРТИ ХОЋЕ ДА ДИКТИРА ДНЕВНИ РЕД: Приштинска власт намерава да триковима склони ЗСО као тему у Бриселу

Foto: EPA/GeorgiLicovski/printskrin RTV/ilustracija

I pre nego je seo za sto, izjasnio se da neće da priča o Zajednici srpskih opština, iako iz Brisela i Vašingtona stižu poruke da ova obaveza Prištine, preuzeta još 2013. godine potpisivanjem Briselskog sporazuma, konačno mora da se realizuje.

Pod jednu birokratsku rečenicu briselskih službenika - da će se razgovarati o evropskom, odnosno francusko-nemačkom planu za normalizaciju odnosa, mogu se podvesti brojne teme. Ipak, videćemo hoće li Kurtijevi mentori iz Vašingtona, i za zelenim stolom, nametnuti razgovore o ZSO, o čijoj neophodnosti formiranja govore javno danima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će uvek ići da priča, ali "sa premijerom privremenih prištinskih institucija nema nikakvih razgovora".

- Kurti pominje Slobodana Miloševića i zaostao je u tom vremenu. Biće naravno reči o ZSO zato što ću ja o tome da govorim, a moraće da govore i evropski predstavnici, a što se njega tiče, on to nikada ne bi formirao. Kurti će da ide sa varijantom: "Da, ja prihvatam sve, ali prvo Srbija nas da prizna, a mi ćemo odmah da formiramo ZSO". Nagledao sam se Kurtijevih trikova i taktika bezbroj puta, tako da ne može da me iznenadi. Nije mi teško da procenim s čim će da izađu.

Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, istakao je da je "Kurti doživeo veliku geopolitičku krizu kao nekakvu šansu, da predstavi sebe kao malog Zelenskog, a da Srbiju kao produženu ruku Kremlja":

- To nije urodilo plodom, jer smo mi vodili odgovornu i predvidivu spoljnu politiku i pobili te crne narative koji su potencirani. Kurti je čitavu političku karijeru bazirao na negiranju bilo kakvih prava srpskog naroda na KiM, a pogotovo na negiranju da se ZSO formira. Bilo kako, lopta je u njegovom dvorištu, ne bi trebalo da mu pomažemo tako što bismo odustajali od pregovaračkog stola, ali moramo da ostanemo fokusirani na to da se prvo ispuni prištinska obaveza iz Briselskog sporazuma da bismo mogli da u tom dijalogu dalje napredujemo.

POČINjU U 15 ČASOVA

PRES služba Evropske unije saopštila je juče da će sastanak visokog predstavnika Miroslava Lajčaka sa predstavnicima dve strane početi u 15 časova. Najpre će sa Vučićem i Kurtijem razgovarati pojedinačno, a onda će uslediti zajednički sastanak. Na kraju radnog dana planirana je izjava za medije visokog predstavnika Žozepa Borelja.

Prema mišljenju Suzane Grubješić, potpredsednice Centra za spoljnu politiku, nije sporno da Beograd i Priština u načelu prihvate evropski plan, ali da je za postizanje dogovora potrebno da se formira Zajednica srpskih opština:

- Lopta je u dvorištu EU i SAD i nema nikakve sumnje da se od Kurtija očekuje spremnost za napredovanje u dijalogu. Već na Minhenskoj konferenciji mogli smo da vidimo da je izostao sastanak kosovskih zvaničnika i predstavnika američke administracije, što se do sada nije dešavalo.

UKRATKO

AMBASADA Norveške u Prištini će trajno zatvoriti vrata 31. jula. Prijave za turističke i boravišne dozvole za Norvešku od tog datuma obrađivaće predstavništvo ove zemlje u Turskoj, tačnije Ankari.

Posrednik EU Miroslav Lajčak bio je poslednji put u Prištini i Beogradu 6. februara. Posle njegovog susreta sa Kurtijem, premijer privremenih institucija objavio je da tzv. Kosovo privata plan EU za normalizaciju odnosa. Predsednik Vučić je pre toga rekao da prihvatamo francusko-nemački plan kao koncept. Naš državni vrh je objasnio da Srbija nikada neće bežati od razgvora, ali da su crvene linije poznate - nema priznavanja niti stolice u UN za lažnu državu.

U javnosti se pojavila nezvanična verzija plana gde se navodi da se Srbija neće protiviti članstvu tzv. Kosova u međunarodnim institucijama, da Beograd i Priština treba da razmene misije, priznaju diplome i pasoše...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)