NA METI SRPSKO GROBLJE: Lažna država ne preza ni od čega zbog eksproprijacije

Novosti onlajn

27. 01. 2023. u 10:25

NAKON serija odluka o eksproprijaciji zemljišta na severu Kosova tokom 2022. godine, tzv. kosovska vlada donela je sredinom januara još jednu odluku ove vrste, a ona obuhvata i seosko groblje u selu Dren.

НА МЕТИ СРПСКО ГРОБЉЕ: Лажна држава не преза ни од чега због експропријације

Foto D. Z.

Ovog puta ekspropriše se preko 80 hektara dve katastarske zone – u selu Dren i Lešku, u privatnom, društvenom i opštinskom vlasništvu. Iako dve katastarske zone, uvidom u satelitski snimak, u pitanju je jedan ogroman komad zemlje – brdo. Među ovim parcelama je i seosko groblje u Drenu, prenosi Radio Mitrovica Sever.

Za tzv. vladu Kosova novi komad zemlje na severu ekspropriše se radi još jednog "infrastrukturnog projekta od javnog interesa". Za lokalne Srbe to je razlog za novu zabrinutost i strah usled nedostatka informacija o tome šta će se na brdu graditi.

Na sednici održanoj 16. januara kosovska vlada odlučila je da proglasi od posebnog javnog interesa nepokretnosti u katastarskim zonama Dren i Lešak, radi realizacije infrastrukturnih projekata.

U odluci se navodi da je tako nešto potrebno radi realizacije "Infrastrukturnih projekata od javnog interesa".

Istom odlukom je naloženo Odeljenju za eksproprijaciju Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i infrastrukture da u koordinaciji sa nadležnim ministarstvima, pokrene postupke eksproprijacije nepokretnosti u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji.

U trećoj tački navodi se da su odeljenje za eksproprijaciju i Ministarstvo finansija, rada i transfera dužni da sprovode ovu odluku.

U odluci tzv. kosovske vlade koja se može pronaći na sajtu kabineta tzv. kosovskog premijera, nema detalja o površini parcele, razlogu zašto je proglašena da je od posebnog javnog interesa, odnosno kakvi će to infrastrukturni projekti da se realizuju.

U dokumentu Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i infrastrukture izneta je lista koja se sastoji od podataka o broju parcele, vlasniku, katastarskoj površini, kao i opštini u kojoj se nalazi nepokretnost čija se eksproprijacija zahteva.

Eksproprijacija se planira za sedam parcela u katastarskoj zoni Dren. Od toga se za jednu navodi da je vlasnik Opština Leposavić, za četiri da je u pitanju društvena svojina, tj. da je vlasnik preduzeće, a dve u vlasništvu osobe D. J.

Za šest od sedam parcela navodi se podatak o površini. Reč je o ukupno 395977 metara kvadratnih, tj. više od 39 hektara.

Za katastarsku zonu Lešak navodi se da se vrši eksproprijacija 13 parcela. Od ovog broja dve su u vlasništvu takođe jednog preduzeća, a ostalih 11 se kao vlasnici navode privatna lica, dok je za za pojedine paracele ima više suvlasnika. Ukupna površina svih parcela meri se na 427.533, odnosno više od 42 hektara.

Ukupna površina svih parcela prelazi površinu od 80 hektara i prema satelitskom snimku u koji smo imali uvid, u pitanju je jedan komad zemlje.

BONUS VIDEO: Dečak Stefan Stojanović iz Štrpca izašao iz bolnice u Gračanici

(Radio Mitrovica sever)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)