ESKOBAR UPOZORIO KURTIJA: "Ne može tek tako da se odustane!"

Tanjug

20. 01. 2023. u 22:29

IZASLANIK Vašingtona za dijalog Beograd i Prištine Gabrijel Eskobar izjavio je večeras da je zadovoljan razgovorom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

ЕСКОБАР УПОЗОРИО КУРТИЈА: Не може тек тако да се одустане!

Foto: Printskrin RTS

On je u naglasio da ne postoji nikakav formalni rok za postizanje sporazuma Beograda i Prištine, ali da je želja da proces bude okončan što je pre moguće.

- Voleli bismo dogovor što je pre moguće. Da ga imamo sutra, prihvatili bismo ga sutra. Ako su potrebne dve godine, onda dve godine. Ali moramo da se krećemo brzo, jer svaka konfrontacija koju vidimo između tzv. Kosova i Srbije je sve opasnija - rekao je Eskobar. Prema njegovim rečima, poslednja, spor oko barikada je mogla da bude nasilna i zato hitno mora da se radi na tome.

- Ono što želim da vidim na kraju procesa je posvećenost Evropske unije proširenju na Zapadni Balkan i zemlje Zapadnog Balkana pravo na putu integracija u Evropsku uniju u razumnom periodu. Pod razumnim, ne mislim 20 godina. Mislim mnogo ranije - rekao je Eskobar. On podseća da je dijalog koji se vodi proces pod pokroviteljstvom Evropske unije i da zato ne želi da govori u njihovo ime, ali da SAD u potpunosti podržavaju taj proces i "podržavaćemo da Srbija i (tzv.) Kosovo na najbolji mogući način načine konkretne korake".

On je ocenio da se već zakasnilo sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

- To je pravno obavezujuća međunarodna obaveza Srbije i tzv. Kosova. Stoga jedna strana i jedna osoba ne može da odustane od te obaveze. Tako da će zajednica biti uspostavljena, a pitanje je kako da do toga dođemo ranije - izričit je Eskobar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (120)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna