"EVROPA JE U PLAMENU": Skandalozna izjava Borelja, povezuje rat u Ukrajini sa terorom nad Srbima na KiM

Tanjug

19. 01. 2023. u 19:06

VISOKI predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj upozorio je danas u Madridu da je Evropa u plamenu nakon rata u Ukrajini, čiji su se, kako je rekao, "udarni talasi" osetili širom sveta kada je reč o visokim cenama energenata i hrane.

ЕВРОПА ЈЕ У ПЛАМЕНУ: Скандалозна изјава Бореља, повезује рат у Украјини са терором над Србима на КиМ

Foto: Printscreen/ec.europa.eu

Kriza je u Moldaviji, Siriji, Libiji i, kako je naveo Borelj, "Srbiji, Kosovu", prenosi Europa pres. On se založio podjednako za rešavanje svih kriza.

Borelj se, na događaju koji je organizovao Univerzitet IE u Madridu, osvrnuo na reči generalnog sekretara UN Antonija Gutereša koji je upozorio na velike izazove s kojima se suočava svet izvan Ukrajine i na potrebu da se prema svima njima postupa jednako.

Borelj je ukazao da je ratom u Ukrajini otvorena nova stranica istorije i da će zbog te odluke ruskog predsednika Vladimira Putina posledice osetiti ceo svet, posebno Ukrajinci.

Borelj je u vezi sa tim pozdravio brzu reakciju EU koja je poslala do sada vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć Ukrajini u iznosu od 50.000 miliona evra.

- Moramo biti sigurni da će Ukrajina pobediti - rekao je Borelj, ukazujući na problem zavisnosti od fosilnih goriva iz Rusije.

Borelj je ukazao da taj problem nije počeo sa ratom u Ukrajini, ali da ga je pogoršao.

- Ono što smo imali je prevelika zavisnost od ruskog gasa - napomenuo je Borelj, navodeći da je pojedinim članicama EU, kao što su Mađarska i Nemačka, Rusija bila gotovo jedini snabdevač.

BONUS VIDEO: SNIMCI SA MESTA PADA HELIKOPTERA U UKRAJINI - Vatrogasci i spasioci na licu mesta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)