VUČIĆ NAKON SASTANKA: Na Dan državnosti raspisaću konkurs za prijem u specijalne jedinice (VIDEO)

Novosti online

16. 01. 2023. u 09:06 >> 10:52

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je sastanku na kom su predstavljeni rezultati analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2022. godinu.

ВУЧИЋ НАКОН САСТАНКА: На Дан државности расписаћу конкурс за пријем у специјалне јединице (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Predsednik se, nakon sastanka, obratio prisutnima:

- Išli smo sa povećanjem primanja. Ja ću na Dan državnosti raspisati konkurs za prijem u specijalne jedinice, do 5.000 ljudi. Biće dodatno snaženje naših specijalnih jedinica. Minimalna, osnovna plata biće preko 200.000 dinara. Želimo da podstaknemo ljude da se prijave u specijalne jedinice - kazao je predsednik i dodao da će se vojska u narednom periodu usredsrediti više na bespilotne letelice i dronove domaće proizvodnje.

- Imali smo informisanje o operativnim i funkcionalnim sposobnostima Vojske Srbije i sagledali sve nedostatke i sagledali sve oko dodatnog opremanja i naoružavanja i planove i u prethodnoj i za ovu godinu. Moramo mnogo više da se opredelimo za dobijanje novih sredstava iz odbrambene industrije Srbije, kao što smo isporučivali Pasarse, Miloše , male Lazare i Gvozdike i drugo, tako ćemo i na bespilotne letelice i dronove pre svega domaće proizvodnje, da se usredsredimo i mnogo toga da uložimo u dalji rast životnog standarda pripadnika vojske - rekao je Vučić.

Kaže da smo imali prvi put posle mnogo decenija veći broj primljenih nego onih koji su napustili vojsku u poslednje dve godine. Vučić je dodao da je zato ove godine povećanje plata za Vojsku 25 odsto.

Foto: Tanjug

Vučić je rekao da će biti primljeno  do 5.000 mladih u specijalne jedinice, kao što su 72. specijalne brigade, 63. padobranske i jedinice  Kobre.

- Zatim nivo 2, u okviru bataljon Kopnene vojske i uglavnom izviđačkih jedinica i nivo  3 u okviru četa u okviru brigada izviđičakih jedinica - rekao je Vučić.

Kako je rekao, to znači da će sa svim dežurstvima i prekovremenim radom plata ići čak i do 320.000 dinara mesečno.

- Dakle, želimo i da tim ogromnim platama podstaknemo mlade da se prijave za specijalne jedinice Vojske Srbije - rekao je Vučić.

Kaže da na Srbiju veoma negativno utiče rat u Ukrajini, pošto ne možemo da uvozimo kao što smo planirali i platili naoružanje i vojnu opremu, kao i zbog toga što ne možemo da uvozimo rezervene delove.

- Zato moramo da se orijentišemo na sopstvene snage, pogledali smo i bezbednosno okruženje i videli gde su sve bezbednosni rizici, sagledali snagu svih drugih i svoju snagu uporedili i to ćemo nastaviti da radimo - zaključio je Vučić.

Obraćanje ministra Vučevića

Posle predsednika, obratio se prisutnima i ministar odbrane Miloš Vučević.

On je rekao da je veoma zadovoljan kako su pripadnici vojske i rezervisti izvršili sve zadatke tokom podizanja borbene gotovosti zbog eskalacije stanja na terenu na Kosovu i Metohiji.

- Deo zaključka je da će Srbija nastaviti da ulaže u odbrambeni sistem radi jačanja kapaciteta Vojske Srbije. Nema dana da ćemo to propustiti, jer će nas skupo koštati - rekao je Vučević.

Na pitanje da li bi u Skupštinu uskoro mogao da uđe predlog da se Srbija pridruži NATO alijansi Vučević je rekao da Srbija ima zvaničnu politiku i da je kao vojno neutralna država dodatno izložena pritiscima.

- Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije se nadaju da će se pitanje KiM vratiti za pregovarački sto - naveo je ministar, govoreći o bezbednosnim izazovima.

Foto: Tanjug

O Anonimusima

- Kontinuirani su bili napadi na sajt. Uspešno je izvršena odbrana od hakerskih napada. Bilo je napada iz regiona, iz Evrope. Prvo je krenuo hakerski napad na sajt Ministarstva odbrane, Vojske, pa na ostale - ističe Vučević.

- Jedini sajt koji je bio oboren je sajt RHMZ. Svi sajtovi kojima se bavi država, nisu bili ugroženi. To ne znači da smo dovoljno snažni, moramo još da radimo - dodala je premijerka Ana Brnabić.

- Neki pokazuju da imaju neskrivena neprijateljstva i ne baš najbolje želje prema našoj državi što nas upozorava da otvorimo oči, da se umijemo i pogledamo istinu direktno, a ne da živimo u zabludi da su svi dobronamerni pa nama otrpilike Vojska ne treba ili ceo sistem odbrane - rekao je Vučević.

O ubistvu Olivera Ivanovića

- Na žalost pošto je to urađeno na prostoru KiM, potrebna je pomoć Euleks, Unmik, privremeni organi u Prištini, koji su zaduženi da pronađu sve one koji su počinili gnusni zločin. Naše bezbednosne službe nastavljaju da rade na tome, ali u limitiranim kapacitetima. Da je bilo ko ko je srpske nacionalnosti ili sa teritorije centralne Srbije, do sada bi bio priveden. Priština bi jedva čekala da ih privede, optuži, osudi. Neko drugi je iza toga. Sve što tražimo od informacija, nam je uskraćeno - navela je premijerka Ana Brnabić.

- Dodaću još jednu stvar. Ovo je najstrašniji, najgnusniji zločin, aki kada pogledate šta se dešava, u poslednje dve godine bilo je više od 300 napada. Nijedna osoba nije za to odgovarala, nije procesuirana. To govori o vladavini prava - rekla je Brnabić.

- Što se tiče optužnica, to govori koliko je Kurti lagao kada je govorio da nema spiskova. Vidimo potpuno jasno da ima spiskova. 2023. godina je počela izuzetno loše, 2022. godine smo jedva sačuvali mir, samo zahvaljujući mudrosti predsednika - kazala je premijerka.

- Taj hibridni rat se vodi svakodnevno sa svih strana. Optužnice me ne čude, ali je to sve u skladu sa tim da imate penzionera koji ode da prijavi uzurpaciju imovine, a oni ga optuže za ratni zločin. O svemu tome ćemo razgovarati sa međunardodnim predstavnicima u narednih nekoliko dana - ističe Brnabić.

Sastanak u Domu garde

Sastanak je počeo u 09 časova u Domu garde u Topčideru, a prisustvuju i premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović.

Pred početak sastanka, predsednik Vučić je svečano dočekan uz himnu Bože pravde posle čega je izvršio smotru Garde uz taktove koračnice "Pozdrav komandantu", naklonio se srpskoj trobojci i pozdravio gardiste koji su mu uzvratili gromoglasnim odgovorom.

Posle sastanka planirane su izjave za medije.

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (129)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)