"VUČIĆ SPREČIO TREĆI SVETSKI RAT" Svetski mediji: Pokazao šta znači biti lider

Novosti online

12. 01. 2023. u 09:12

U DANAŠNjEM "Džeruzalem postu" objavljen je tekst o predsedniku Aleksandru Vučiću, pod naslovom “Kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zaustavio treći svetski rat”.

ВУЧИЋ СПРЕЧИО ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ Светски медији: Показао шта значи бити лидер

Foto: Printskrin

– Bežeći od međunarodne pažnje, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije od 2014. godine, angažovao se u složenim naporima da održi stabilnost na Balkanu. Globalna politička kriza i tenzije između Istoka i Zapada, koje se trenutno manifestuju u Ukrajini, stavljaju u prvi plan potrebu za snažnim, razumnim i umerenim rukovodstvom koje zna kako da manevriše između različitih interesa, sprečavajući na taj način ratove i doprinoseći međunarodnoj stabilnosti – navodi se na početku teksta.

Podsećajući da je u Srbiji izbio Prvi svetski rat, Vučić radi na sprečavanju drugog. Kako kažu, između Beograda i Prištine postoji stalna napetost zbog provokacija lažne države protiv srpske manjine na njenoj spornoj teritoriji.

– Zamislite sledeći scenario: dečak je upucan i ranjen na Kosovu nakon što je nosio Badnjak – pišu.

Počinje treći svetski rat. Da li vam to zvuči izmišljeno? – pitaju u tekstu "Džeruzalem posta".

– Ovo uopšte nije izmišljen scenario. Pre samo nekoliko dana, na Badnje veče pravoslavne crkve, policajac na Kosovu je bez ikakvog razloga pucao u dvojicu Srba, od kojih je jedan imao 11 godina.

U Srbiji raste pritisak javnosti da se zauzme oštar stav protiv beskrajnih albanskih provokacija, koje su počele maltretiranjem sveštenstva, a sada dovode do direktnog ugrožavanja ljudskih života.

"Džeruzalem post" pita kako tzv. Kosovo može da opravda kontinuirano maltretiranje srpske manjine?

Dalje navode: Srbija je na strateškoj lokaciji u istočnoj Evropi, kao most između istoka i zapada. UN nisu priznale deklaraciju o nezavisnosti Kosova, koju EU podržava.

Rusija, vodeći igrač u istočnoj Evropi, podržava teritorijalni integritet Srbije i protivi se priznavanju Kosova kao nezavisne države.

Svaka greška u vezi sa Kosovom može dovesti do sukoba između Zapada i Istoka, Rusije i NATO-a, Kine i SAD.

Suprotno slici koja se prikazuje u mejnstrim medijima, Srbija, za razliku od tzv. Kosova, ulaže značajne napore da spreči treći svetski rat.

U decembru su stotine Srba na KiM postavile blokade na putevima koji vode ka Srbiji, dok je srpska vojska je bila u stanju pripravnosti.

Suprotno navodima da će Srbija započeti rat, Vučić je otišao na administrativni prelaz da reši spor i postigne sporazum koji je sprečio eskalaciju. Oslanjao se i na pomoć američke administracije, koja je razumela težinu potencijalne krize. Vučić je pokazao šta je liderstvo.

Kako Aleksandar Vučić donosi stabilnost Balkanu?

Vučić, koji je svoju političku karijeru započeo u zemlji razorenoj građanskim ratom, učio je na strašnim greškama Balkana 1990-ih i radi na uspostavljanju stabilnosti u regionu Balkana. Rizikujući političku nepopularnost, pregovarao je sa predstavnicima lažne države uz podršku tadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

Politički lider se meri njegovom sposobnošću da vodi ljude u pravom smeru, a ne njegovim naporima da im ugodi. Vučić je tako postupio jer je smatrao da je to ispravno za budućnost i Srbije i regiona. Da bismo sprečili nastavak međunarodnog haosa, potrebni su nam uravnoteženi i iskusni lideri koji znaju kako da se kreću između različitih interesa i izbegavaju eskalaciju. 

Foto: Printskrin

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)