DANILU UGROZILI ŽIVOT DA SLOME VUČIĆA: Diplomatski skandal u BiH – Objavljeni zaštićeni podaci o kretanju sina predsednika Srbije

D. M.

12. 01. 2023. u 07:29

U AKCIJI sve žešćih pritisaka na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića, a kako bi se oslabile pozicije naše zemlje, ponovo su aktivirani i "resursi" u regionu, koji su u misiji blaćenja i pokušaja kompromitovanja šefa srpske države i članova njegove porodice prešli sve granice, pa su sada direktno udarili i na njihovu bezbednost.

ДАНИЛУ УГРОЗИЛИ ЖИВОТ ДА СЛОМЕ ВУЧИЋА: Дипломатски скандал у БиХ – Објављени заштићени подаци о кретању сина председника Србије

Foto: Printskrin/Instgaram

Na meti je ovog puta stariji Vučićev sin Danilo, čije su prisustvo proslavi Dana Republike Srpske mediji u BiH pokušali da iskoriste za političko potkusurivanje. Tako je novinski portal "Istraga.ba" objavio dopis Ambasade Srbije u Sarajevu, u kojem se organima u BiH najavljuje dolazak Danila Vučića, i to sa detaljnim podacima o licima koja ga obezbeđuju, brojevima njihovih pasoša, registarskim oznakama automobila, trasom kretanja...

To je, upozoravaju sagovornici "Novosti", ne samo neviđeni diplomatski skandal, nego i ozbiljno krivično delo, uz očiglednu zloupotrebu bezbednosnih službi u BiH.

Otkrivena cela maršruta, Foto D. Milovanović

Da je ovaj skandalozni potez medija u BiH verovatno deo sinhronizovane šire regionalne akcije govori i to da je samo pre nekoliko dana u javnost dospela Kurtijeva lista za progon Srba, na kojoj su Danilo i rođeni brat predsednika Vučića Andrej. Na to su se nadovezali mediji u Hrvatskoj koji su, takođe, objavili seriju tekstova o Vučićevom sinu, a udari na članove porodice predsednika nisu izostali ni u pojedinim domaćim medijima.

Predsednik Vučić poručio je juče da nije shvatio "šta je smisao svega ovoga u vezi sa Danilom" i njegovom posetom RS:

- On nije bio deo nijedne delegacije. Da li je učinio neko krivično delo? Za mene je neverovatan neprofesionalizam bosanskohercegovačkih službi. Najava Danilovog dolaska je tipski dokument, to se uobičajeno radi. Pa, Boris Tadić je dok je bio predsednik slao iste takve dokumente najavljujući svoj ili dolazak članova svoje porodice. To pokazuje poštovanje prema nekoj drugoj zemlji i poverenje u nju i njene službe. Problem je sada, izgleda, bio u tome što je reč o mom sinu. Objavili ste brojeve mobilnih telefona i pištolja članova obezbeđenja mog sina. Što ste to radili, jeste li hteli da ga ubijete? - upitao je Vučić, i rekao da je Danilo do sada osam puta bio na obeležavanju Dana RS.

Foto privatna arhiva

Kada je reč o kampanji koja se u Hrvatskoj vodi protiv njega i njegovih najbližih, Vučić je rekao da nema problem s njihovom mržnjom.

- Oni su mislili da je Srbija gotova i nestala, da su tu njihovi poslušnici. Da nećemo smeti da pomenemo Jasenovac i "Oluju". Ali kada kažu da se družim sa ratnim zločincima i kriminalcima, odgovorio bih samo da se ne družim ni sa kim iz hrvatskog rukovodstva.

A, naravno da ću da se grizem i jedem za moje dvoje starije dece, od roditelja imaju samo mene. Nastavite vi to da radite, a ja ću da nastavim da dokazujem koliki ste lažovi.

Premijerka Ana Brnabić nema dilemu da se brojni medijski napisi i priče o predsedniku Vučiću i njegovom sinu Danilu ne dešavaju slučajno i da su deo kamanje pritisaka pred predstojeće značajne posete i teške razgovore:

- Bezbednost Danila Vučića je najdirektnije, brutalno ugrožena. Mediji iz BiH bez zaštite ličnih, osetljivih podataka objavljuju ko je u pratnji Danila, čime su naoružani, brojeve pasoša i mobilnih telefona, marke vozila, registracije, kada će preći koji granični prelaz. I sve to dok je Danilo Vučić još uvek u BiH! Prema podacima, koje su bez ikakve odgovornosti objavili (a dobili od koga?), Danilo se vraća danas, a sada svi znaju i kuda, kojim vozilima, sa kojim ljudima. Pa ko želi - nek izvoli. Kako je ovako nešto uopšte moguće - navela je predsednica Vlade.

Sin predsednika na proslavi Dana RS, Foto V. Tripić

I ministar za rad Nikola Selaković osudio je laži i orkestriranu kampanju napade protiv članova porodice Vučić, ukazujući da ""žeton-napadačima" smetaju srpski predsednik i njegova politika.

- Smeta im zato što je svetosavska, srpska, suverena i nezavisna, politika koja za svoj apsolutni prioritet ima budućnost Srbije, svih njenih građana i srpskog naroda.

Dževad Galijašević, politički analitičar i stručnjak za bezbednost i terorizam iz BiH, kaže za "Novosti" da je objavljivanjem podataka o poseti Vučićevog sina načinjen čitav niz krivičnih dela:

- Ovde je reč o odavanju službene tajne, o raznim zloupotrebama službi, ugrožavanju bezbednosti štićene ličnosti... Da ne govorim da je ovo rušenje ustavnog poretka BiH, narušavanje međunacionalnih odnosa, stabilnosti u državi. Ovo je nastavak "crtanja mete" na leđima Srbije, Vučića i članova njegove porodice, a koje je počelo u Srebrenici kada je on brutalno napadnut prilikom odavanja počasti žrtvama.

SDA I OSMICA IZA CELE AKCIJE

DžEVAD Galijašević nema dilemu da su podaci o poseti Danila Vučića procurili iz Obaveštajno-bezbednosne agencije, koju vodi čovek sumnjičen da je falsifikovao tri fakultetske diplome, blizak lideru SDA Bakiru Izetbegoviću. Reč je o Osmanu Mehmedagiću Osmici (na slici), i krajnje je vreme, smatra Galijašević, da on bude smenjen:

Foto Kliks

- Objavljivanje podataka o poseti Vučićevog sina deo je duboko antisrpskog raspoloženja koje vlada u SDA. Oni gube vlast i zato pokušavaju da radikalizuju situaciju u zemlji, da tresu celu BiH. Unutrašnji politički odnosi u BiH kao kuga se šire Balkanom i izazivaju nestabilnost i postaju pretnja i političarima u susednim državama i njihovim porodicama.

UMESTO IZVINjENjA, TRAŽE ZAŠTITU

UMESTO da se izvine i odgovore ko im je i sa kojim ciljem dostavio sporne zaštićene podatke, portal "Istraga.ba" i juče je nastavio kampanju protiv Srbije i njenih zvaničnika.

Tako su premijerku Brnabić optužili da na njih vrši "pritisak zbog činjeničnog izveštavanja o prisustvu Danila Vučića proslavi neustavnog dana Republike Srpske", i to samo što se predsednica srpske vlade usudila da pita kako je moguće da su objavili poverljive podatke. Iz tog portala zatražili su i reakciju OEBS, Američke ambasade u BiH i novinarskih organizacija zbog "ugrožavanja medijskih sloboda". Ni reči, međutim, o tome da su prekršili brojne novinarske kodekse.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna