ZAPAD NA ZSO GLEDA KAO NA NOVU REPUBLIKU SRPSKU, A NE KAO MEĐUNARODNU OBAVEZU: "Ne želimo da trošimo vreme na krize"

Novosti Onlajn

11. 01. 2023. u 22:10

VIŠI savetnik Stejt departmenta Derek Šole kazao je da na severu Kosova postoji bezbednosni vakuum, dodajući da je bezbednosna situacija zabrinjavajuća.

ЗАПАД НА ЗСО ГЛЕДА КАО НА НОВУ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ, А НЕ КАО МЕЂУНАРОДНУ ОБАВЕЗУ: Не желимо да трошимо време на кризе

Foto: Printskrin/Tviter/@USNATO

- Na severu je bezbednosni vakuum. Situacija je zabrinjavajuća. Ne želimo da trošimo vreme na upravljanje krizama. Situacija je bila teška u decembru, posebno tokom božićnog perioda - izjavio je Šole.

Šole je naveo da je potrebno hitno formiranje Zajednice srpskih opština, i dodao da SAD ne podržavaju aranžmane koji nisu u skladu sa tzv. Ustavnim sudom Kosova, niti sa njegovim odlukama.

Šole je na konfereciji za novinare zajedno sa američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i američkim ambasadorom u lažnoj državi Džefrijem Hovenijerom izjavio da SAD ni na koji način ne podržavaju novu Republiku Srpsku, kada je reč o formiranju ZSO.

S druge strane, Eskobar je naveo da je ZSO međunarodna obaveza i nijedna strana ne može da pobegne od te obaveze.

Šole je dodao da je video snažnu volju tzv. Vlade Kosova za napredak u procesu dijaloga, koji, kako je naveo, garantuje integraciju tzv. Kosova u evroatlantske strukture.

- Neophodno je da se tzv. Kosovo uključi u dijalog koji je fokusiran na međusobno priznavanje, na osnovu onoga što je predsednik Bajden naglasio u svom pismu, da dijalog treba da bude usmeren na međusobno priznavanje dve zemlje - poručio je Šole.

Eskobar i Šole su naveli da se nadaju da bi sporazum Kosova i Srbije trebalo da bude postignut uskoro.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!