KURTIJEVA POLICIJA SEJE STRAH NA SEVERU: Korisnici Narodne kuhinje sa strahom idu po obroke (FOTO)

Novosti online

20. 12. 2022. u 12:18

NARODNA kuhinja u Severnoj Mitrovici jedino je mesto gde korisnici socijalne pomoći mogu da preuzmu obroke na dnevnom nivou. Poslednji upad policije tzv. Kosova na sever izazvao je strah među korisnicima koji sa zebnjom prolaze kroz Bošnjačku mahalu do Narodne kuhinje kako bi uzeli svoje obroke.

КУРТИЈЕВА ПОЛИЦИЈА СЕЈЕ СТРАХ НА СЕВЕРУ: Корисници Народне кухиње са страхом иду по оброке (ФОТО)

Foto: Novosti

Direktorka Centra za socijalni rad Sonja Obradović kaže za Kosovo onlajn da je poslednjih dana broj korisnika koji dolaze po hranu smanjen i da su ljudi uplašeni zbog velikog prisustva policije na ulicama.

- Dnevno distribuiramo oko 50 obroka za tridesetak najugroženijih porodica. Strah je prisutan među korisnicima pa je u padu njihov dolazak u Narodnu kuhinju. Naši radnici odlaze na kućne adrese naših korisnika kako bi im odneli hranu - rekla je Obradović.

Hranu za korisnike priprema Studentski centar, a Narodna kuhinja se finansira iz budžeta Privremenog organa, zahvaljujući kome kuhinja radi uprkos teškim uslovima.

Vladan Jovanović koji radi u Centru za socijalni rad ističe da eskalacija nasilja i povećan broj policajaca stvara tenzije među stanovnicima Severne Mitrovice.

- Sam naš dolazak na posao se od jednog lepog osećaja dolaska na posao pretvorio u horor film. Sva ova eskalacija nasilja i povećani broj policajaca iz Južne Mitrovice stvara tenzije kako među narodom i stanovništvom, tako i nama zaposlenima jer se bavimo poslom, ali ne kao servis građana, već se sada bavimo maltene humanitarnom radom. Mi pokrivamo teritorije šest opština, Kosovsku Mitrovicu, Zvečan, Istok, Orahovac, Peć i Klinu pa su naši korisnici u strahu da im se nešto ne desi, zbog čega se mi trudimo da im obroke distribuiramo na dnevnom nivou - objasnio je Jovanović.

Jedna od korisnica koja je danas čekala svoje obroke Snežana Kostić kaže da je uplašena i da želi mir, i da ne razume čemu ovoliki broj policajaca na ulicama Severne Mitrovice.

- Na putu do Narodne kuhinje prolazim pored velikog broja policajaca i osećam strah. Nemam slobodu da dođem do kuhinje. Ne znam šta oni traže od nas, neka živi narod kako treba, nek Sveti Nikola pomogne svima pa i meni i mojoj ćerki. Želim svima da bude dobro, da ne živimo u strahu, želim da bude sloboda i mir i da ne prolazimo više pored ovih policajaca - rekla je Kostić.

Zoran Živković koji kao kuvar deli obroke korisnicima socijalne pomoći kaže da ne pamti ovakvu situaciju.

- Ja već 18 godina radim ovaj posao. Ne pamtim ovakvu situaciju, ovo je sad najteže za korisnike i mnogo njih je odsutno i od straha ne dolaze po svoje obroke - rekao nam je Živković.

(Kosovo Online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a