VUČIĆ SE NAŠALIO SA AZERBEJDŽANSKIM PREDSEDNIKOM: "Alijev mi je rekao da nije mogao da veruje"

Novosti online

23. 11. 2022. u 12:47

Na ZAJEDNIČKOJ konferenciji sa azerbejdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su odnosi sa Azerbejdžanom podignuti na novi nivo.

ВУЧИЋ СЕ НАШАЛИО СА АЗЕРБЕЈЏАНСКИМ ПРЕДСЕДНИКОМ: Алијев ми је рекао да није могао да верује

Foto: Pink Printskrin

- Razgovarali smo danas o svim važnim temama. Od toga kako da sarađujemo u oblasti energetike, pošto je Azerbejdžan velesila u proizvodnji i izvozu gasa. Oni više od pola svog gasa izvoze u evropske zemlje, i mi zato radimo na pravljenju interkonektora sa Bugarskom da bismo mogli da kupujemo značajne količine gasa iz Azerbejdžana. Mi ćemo pričati sa evropskim partnerima da se priključimo i sporazumima koji su vezani za kupovinu struje, kako bismo imali potpunu sigurnost po tom pitanju. To bi nam garantovalo punu energetsku sigurnost - rekao je Vučić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

Vučić kaže da se našalio sa azerbejdžanskim kolegom, i da mu je Alijev rekao da nije mogao da veruje kada je Srbija ranije isplatila svoje dugove prema njegovoj zemlji.

- Oni su nama izgradili deonicu od Ljiga do Preljine. Teška deonica koju su uradili na vreme, bez dana kašnjenja. A oni su se iznenadili kada smo mi godinu dana ranije isplatili ceo dug, prevremeno. To zemlje obično ne rade, ali Srbija to radi uvek kada može. Po tome je i Azerbejdžanu jasno da je Srbija odgovoran partner, kao što i mi znamo da je Alijev pouzdan partner svima. Mi zbog protokola moramo da potpisujemo sporazume, ali predsedniku Alijevu se može verovati i na reč - kazao je on.

Predsednik je rekao da će se razgovori nastaviti, i da će u narednih 20 dana posetiti Baku.

- Pričaćemo o tim strahovito važnim temama za nas. Sa mnom će poći nekoliko ministara, kako bismo produbili ovaj sporazum o strateškom partnerstvu konkretnim sporazumima. I ovo nije šala, iako izleda kao da jeste. Sada je Ilham Alijev najpopularniji čovek u Evropi. Za njega obično nisu imali vremena, a sada imaju sve vreme ovog sveta za njega, i mnogo ga vole. Ali ja znam da je on pametan čovek, sve vidi i razume. Ja sam malo ljubomoran, mene zovu samo oko Kosova, a njega vole i mole, to je milina gledati - rekao je predsednik kroz smeh.

Potom je ozbiljnim tonom dodao da se nije Alijev promenio, već je uvek brinuo o svojoj zemlji, ali da su neki drugi promenili svoj pristup.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (72)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)