SVEGA IMAMO, SAMO SIGURNOST FALI: "Novosti" u Kosovskoj Mitrovici, u danu kada je policija Euleksa umesto Srba počela patroliranje

D. Zečević

18. 11. 2022. u 08:00

KRAJ spomenika Knezu Lazaru u samom centru grada, dva džipa Euleksa. Nekoliko metara dalje, unutar šetališne zone, patrola od tri pripadika ove misije.

СВЕГА ИМАМО, САМО СИГУРНОСТ ФАЛИ: Новости у Косовској Митровици, у дану када је полиција Еулекса уместо Срба почела патролирање

Foto D. Zečević

Na glavnom gradskom šetalištu, zastave postavljene pre oko dve nedelje uoči svegrađanskog skupa još su svuda vidljive. A među građanima i dalje strepnja šta će doneti 21. novembar, za kada je Aljbin Kurti najavio naplaćivanje kazni od 150 evra svima čija vozila nemaju registarske tablice lažne države.

Ovakvu sliku zatekli smo juče u severnoj Kosovskoj Mitrovici, u danu kada su policajci Euleksa započeli patroliranje na severu Kosova i Metohije, a pošto su srpski policajci podneli ostavke, kao i svi naši sunarodnici koji su bili angažovani u kosovskim istitucijama u ovom delu pokrajine.

Šef Euleksa Lars Gunar Vigemark kaže za Kossev da im je cilj da pokažu prisustvo u bezbednosnom vakuumu, ali napominje da ne mogu da preuzmu ulogu kosovske policije:

- Oko 135 policajaca Euleksa radi u regionu Sever. Oni nisu angažovani odjednom u ovom broju, već rade po smenama, pre svega sprovode mobilne patrole, a započeli smo i sa pešačkim patrolama u Mitrovici i drugim mestima.

Naši sunarodnici u Mitrovici kažu nam da se život odvija uobičajeno, osim što na ulicama nema kosovske policije. Ali, ne kriju da strahuju svakog narednog dana.

- Nikada nismo bezbedni, stalno živimo u neizvesnosti. Uprkos svemu, bolje je za građane da pripadnike srpske policije koji su nedavno napustili svoja radna mesta i razdužili uniforme zamene policajci Euleksa, nego albanski pripadnici - kaže nam jedna starija žiteljka Mitrovice.

Foto D. Zečević

Obišli smo i opštinsku upravu, koja funkcioniše po kosovskom sistemu, ali ispred nije bilo ljudi. U severnom, većinski srpskom delu grada, rade sve institucije po srpskom sistemu - Privremeni organ, škole, vrtići... Kako su nam rekli, gotovo svi koje smo pitali na ulici - osim sigurnosti, ništa im ne fali.

I Radoš Petrović, predsednik Udruženja privrednika severa Kosmeta, potvrđuje nam da je snabdevenost u gradu i na čitavom severu Kosmeta dobra, da ima svih osnovnih namirnica, iako je sve malo poskupelo, kao i u čitavoj Srbiji.

GRAFITI "UČK" U BOŠNjAČKOJ MAHALI

U NASELjU Bošnjačka mahala ponovo su ispisani grafiti "UČK". Grafiti su žutom bojom napisani na objektima u izgradnji, prenosi "Kosovo onlajn". U ovom etnički mešovitom naselju, isti slučaj zabeležen je i pre dva meseca.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)