"DA JE DO BUDIMPEŠTE I BEČA IMALI BISMO MNOGO VEĆE ŠANSE" Vučić - Ulazak Srbije u EU biće vrlo komplikovan proces

Novosti onlajn

16. 11. 2022. u 17:16

DA je do Budimpešte i Beča, Srbija bi imala mnogo veće šanse da ranije bude deo EU, a ovako to će biti ne lak, već vrlo komplikovan proces, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa austrijskim i mađarskim premijerima Karlom Nehamerom i Viktorom Orbanom.

ДА ЈЕ ДО БУДИМПЕШТЕ И БЕЧА ИМАЛИ БИСМО МНОГО ВЕЋЕ ШАНСЕ Вучић - Улазак Србије у ЕУ биће врло компликован процес

Foto AP

Vučić je, na pitanje da li se vidi datum prijema Srbije u EU, s obzirom da naša zemlja samo ispunjava zahteve, i da samo novi dolaze, kazao da je Srbija zahvalna posebno svojim mađarskim prijateljima koji se bore za našu zemlju, koliko se borimo i mi sami.

Takođe je izrazio zahvalnost i Austriji koja je, kako je rekao, uvek podržavala integraciju Srbije u EU, bez obzira na određene razlike koje imamo po drugim pitanjima.

- Verujem da je do Budimpešte i Beča da bismo imali mnogo veće šanse da budemo ranije deo EU. Ovako to će biti ne lak, već vrlo komplikovan proces - podvukao je Vučić.

Orban je kazao da je Srbiju „trebalo primiti juče jer bismo danas imali mnogo lakšu situaciju“.

- Ali Mađarska ne može da prelomi ovo pitanje u EU, ali može da stvaramo koaliciju koja će podržati proširenje - rekao je on.

Ukazao je da se 2024 održavaju izbori za Evropski parlament i da iste godine Mađarska predsedava Uniji.

- Budite uvereni da ćemo sve učiniti da se taj proces što pre završi - poručio je Orban.

Nehamer je ukazao da se austrijska podrška ogleda u dve perspektive, od kojih je prva bilateralna saradnja sa Srbijom.

Podsetio je da austrijske kompanije spadaju u najveće investitore u Srbiji, da u privredi postoji dobra saradnja, puna poverenja, i da preduzetnici u Srbiji vide važnu lokaciju koja je produktivna i isplativa.

Druga dimenzija je, kaže, EU i dodaje da Evropska komisija proverava napredak u pristupnom procesu.

- Kada je u pitanju austrijska strana postoji jasna podrška srpskom putu u EU, ali i za druge države Zapadnog Balkana, koje su u različitim fazama razvoja i napretka. Ovaj region i posebno Srbija imaju važnu bezbednosno-stratešku ulogu i važni su partneri koje treba približiti i uvesti u EU - istakao je on.

Nehamer je kazao da će Austrija činiti i dalje sve što je moguće da pomaže Srbiji na tom putu, dodajući da je stalno ispružena ruka prijateljstva.

 

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (119)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)