"NOVOSTI" SAZNAJU: Kurti otvara "konkurs" za podobne Srbe - traži nelegalnu zamenu za 10 poslanika

D. Zečević/ M. Stevanović

09. 11. 2022. u 08:40

PREMIJER takozvanog Kosova Aljbin Kurti razmišlja o tome da u četiri srpske opštine na severu postavi koordinatore kao zamenu za predsednike opština koji su listom podneli ostavke tokom složnog i istovremenog izlaska naših sunarodnika iz svih institucija lažne države.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Курти отвара конкурс за подобне Србе - тражи нелегалну замену за 10 посланика

Kurti u parlamentu lažne države, Foto AP

Kako "Novosti" saznaju, vlasti u Prištini imaju i ovu opciju u igri, iako su svesne da bi time samo dolili ulje na vatru, jer je samo Kurtijeva najava da će biti održani izbori u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku izazvala nepodeljen otpor među srpskim stanovništvom koji odlučno odbacuju izlazak na birališta.

Iako po tzv. kosovskom Ustavu prištinska administracija ima prava da raspiše izbore u srpskim opštinama na severu Kosmeta, malo je verovatno da bi taj scenario uspeo budući da se postavljaju pitanja ko bi na njima učestvovao, kako bi se glasanje sprovelo na terenu bez opštinskih izbornih komisija, uključujući i banalna tehnička pitanja poput onog - gde bi biračke kutije bile postavljene?

Pošto su mu veliki nedeljni narodni skup u Mitrovici i kompaktni izlazak iz institucija srušili preko noći san o suverenitetu na celoj teritoriji Kosova, Kurti je u igru ubacio i priču o koordinatorima. Oni bi bili birani iz redova Albanaca i faktički bi upravljali "na daljinu" pošto im Srbi sigurno ne bi dozvolili pristup lakalnim organima.

Foto D. Milovanović

Pred Kurtijem se otvorilo i pitanje kako u Skupštini da nadomesti odlazak deset poslanika Srpske liste. Iako njihovi glasovi u parlamentu nisu presudni za opstanak vladajuće većine, ipak bez njih ne mogu da se menjaju i usvajaju važni zakoni, kao i Ustav samoproglašenog Kosova.

Prvu mogućnost koju sada ima Kurti jeste da deset upražnjenih mesta "dodeli" poslanicima SL koji su prilikom raspodele mandata ostali "ispod crte". Druga opcija je protivzakonita, a podrazumeva da poslaničke knjižice ponudi drugim srpskim strankama koje su učestvovale na prošlim parlamentarnim izborima. Upravo zato Kurti je već, prema saznanjima "Novosti", krenuo u "lov" na podobne Srbe koji bi zauzeli pomenutih deset mesta.

- Mi smo se vratili deset godina unazad. Situacija je danas ista kao i 2013. godine, jer mi nemamo nijednog Srbina u institucijama na severu Kosova i Metohije čak ni u administraciji - ističe za "Novosti" Dalibor Jevtić, potpredsednik Srpske liste i gradonačelnik opštine Štrpce.

Foto N. Živanović

On pojašnjava da je zakon jasan i da se nakon podnošenja ostavki srpskih poslanika upražnjena mesta popunjavaju sledećim kandidatima po redosledu na listi.

- Pošto gotovo sigurno znam da sledeći kandidati na našoj listi neće prihvatiti da budu poslanici, propisi kažu da bi svako ustupanje njihovih mandata nekoj drugoj političkoj opciji bilo protivzakonito. Ali, poznajući predstavnike vlasti iz Prištine verujem da su oni spremni da mandate Srpske liste ponude po svom nahođenju - napominje Jevtić.

IZREKLI 900 OPOMENA, SLEDE KAZNE

PREMIJER tzv. Kosova Aljbin Kurti rekao je da je broj opomena izrečenih Srbima zbog tablica koje nisu preregistrovane na RKS prešao 900, prenosi Klan Kosova.

- Danas je prekoračen broj od 900 opomena izrečenih srpskim građanima koji imaju nelegalne registarske tablice. Posle 21. novembra treba da se primenjuju novčane kazne - rekao je Kurti.

Srbi neće na Kurtijeve izbore, Foto Tanjug

Za manjine rezervisano 20 mesta

I DOK Kurtijevi oponenti, predstavnici albanskih političkih stranaka prema pisanju medija na albanskom, tvrde da premijer privremenih prištinskih institucija nema plan za prevazilaženje političke krize, prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", Kurti je poslednjih dana imao tajne sastanke i sa pojedinim Srbima ali koji kako saznajemo nemaju "političku težinu" među svojim sunarodnicima. Inače, u trenutnom sazivu parlamenta koji ima 120 mesta , Kurtijevo "Samoopredeljenje" ima 57 mandata, Demokratska partija Kosova Hašima Tačija ima 19 poslanika, Demokratski savez Kosova ima 16 poslaničkih mesta, Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova ima osam poslanika dok je 20 rezervisano za poslanike iz redova manjinskih zajednica.

* * * * * * * * *

KOSOVSKA MITROVICA OBELEŽILA SLAVU MITROVDAN, VLADIKA TEODOSIJE PORUČIO

SLOŽILI SMO SE DA SAČUVAMO VERU, IME I POSTOJANjE

VLADIKA raško-prizrenski Teodosije poručio je juče, na proslavi gradske i hramovne slave Mitrovdana u severnim delu Kosovske Mitrovice, da je najvažnije da Srbi na KiM u ovim neizvesnim danima budu složni i jedinstveni.

- U ovim neizvesnim danima smo se svi složili samo u jednom, da sačuvamo svoju veru, ime i svoje postojanje i opstanak, kako u ovom gradu, tako i na najsvetijim prostorima našeg Kosova i Metohije - rekao je vladika Teodosije.

Nakon sečenja slavskog kolača kod spomenika knezu Lazaru, u okviru litije koja je išla od Hrama Svetog Dimitrija do spomenika, vladika je naglasio:

- Današnji praznik nas je okupio i složio i pokazatelj je da samo ujedinjeni i složni možemo postići ono što je za sve nas dobro i korisno. Sveti Dimitrije je zaštitnik i ovog grada i njegovih žitelja. Neka molitve Svetog Dimitrija budu blagoslov za ovaj grad i njegove žitelje i svih žitelja našeg svetog KiM.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica u ostavci Aleksandar Spirić, takođe je poručio da je važno da budemo jedinstveni i da su Srbi na KiM opredeljeni za mir. On je istakao da je garant tog jedinstva svakodnevna podrška Beograda i predsednika Aleksandra Vučića i Kancelarije za KiM:

- Ostajemo da još dugo slavimo Mitrovdan i budemo u trajnoj i neraskidivoj vezi sa našom državom Srbijom.

Vladika Teodosije je prethodno služio arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice.

* * * * * * * * *

ODLUKA PREDSEDNIKA

ODLIKOVANjA KAPETANIMA

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić uručiće danas odlikovanja kapetanu Nenadu Đuriću (na slici), suspendovanom direktoru Regionalnog direktorata policije Mitrovica Sever na KiM i kapetanu Aleksandru Filipoviću, koji je bio na dužnosti šefa Regionalne operative direktorata policije Mitrovica Sever.

Foto D. Milovanović

Vučić će Đuriću uručiti Orden zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena, koji se dodeljuje za natprosečno, uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblastima odbrane i bezbednosti. Filipoviću će predsednik uručiti Zlatnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić", koja se dodeljuje za dela u kojima je do izražaja došla lična hrabrost.

Đurić je suspendovan odlukom Prištine zbog izjave da policija na severu KiM neće sprovoditi odluku o podeli opomena Srbima koji nisu preregistrovali vozila.

* * * * * * * * *

ĐURIĆ ISTIČE

SRBIMA SU OTETA PRAVA

AMBASADOR Srbije u SAD Marko Đurić je ocenio da je najnovija eskalacija na KiM isključiva odgovornost privremenih prištinskih vlasti koje su prethodnih meseci zabranjivale Srbima i da glasaju na opštim izborima i da koriste Briselskim dogovorima zagarantovana prava, kao što je upotreba statusno neutralnih KS registarskih tablica.

Foto: Facebook

U izjavi za Tanjug Đurić je podsetio da su prištinske vlasti zabranjivale i predstavnicima manjina na KiM da učestvuju na izborima za savete nacionalnih zajednica i da biraju svoje predstavnike:

- Oni su potpuno bezobzirno javno govorili o tome da nikada neće dozvoliti formiranje ZSO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja