TRI OBRUČA PRITISAKA NA SRBIJU: Opasne Kurtijeve igre oko tablica pokazuju da je Priština samo oruđe Zapada za ostvarivanje "viših ciljeva"

D. MILINKOVIĆ

29. 10. 2022. u 08:00

PRITISCI na Srbiju da se odrekne Kosova i Metohije i uvede sankcije Rusiji očigledno ulaze u fazu kulminacije, a obruč oko naše zemlje steže se na tri fronta - diplomatskom, bezbednosnom i ekonomskom.

ТРИ ОБРУЧА ПРИТИСАКА НА СРБИЈУ: Опасне Куртијеве игре око таблица показују да је Приштина само оруђе Запада за остваривање виших циљева

Foto AP

Tako se Beogradu istovremeno "servira" neprihvatljivi francusko-nemački predlog za KiM, Priština uz pomoć saveznika sprema novi udar na Savet Evrope, Aljbin Kurti osokoljen podrškom Kvinte hoće nasilno da preregistruje vozila sa srpskim tablicama, dok neprestano u vazduhu visi "teška batina", odnosno pretnje o izolaciji, povlačenju investicija i zatvaranju fabrika.

Da se manevarski prostor Srbije "meri mikronima" i da nam u predlozima za rešavanje KiM nije data nikakva šansa da nešto prihvatimo, upozorio je i predsednik Aleksandar Vučić, čije poruke da ni indirektnog ni direktnog priznavanja lažne države neće biti, na Zapadu ne čuju ili ne žele da čuju.

Plan Šolca i Makrona aktuelan, Foto AP

Licemerje zapadnih centara moći ide dotle da od nas traže da pogazimo ono što nas sada pozivaju da poštujemo po pitanju Ukrajine - Povelju Ujedinjenih nacija i sopstveni teritorijalni integritet i suverenitet.

Naime, ovaj paradoksalni zahtev, kako je otkrio Vučić, "upakovan" je u francusko-nemački predlog za KiM, gde u dogovoru sa Prištinom između ostalog treba da prihvatimo i sledeće formulacije:

"Strane su svesne da su nepovredivost granica i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta osnovni uslov za mir. Obe strane će se voditi ciljevima i principima predočenim u Povelji UN, naročito onim koji se odnose na suverenu jednakost svih država, na poštovanje njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta".

Od Srbije se tako, zapravo, traži da pogazi Povelju UN (koju isti taj Zapad nije poštovao u slučaju naše zemlje) i prizna Kosovo, i to "pod parolom iste te Povelje UN i odbrane međunarodnog prava"!

Srbi strepe od narednih Kurtijevih poteza, Foto Tanjug

Da situacija bude još kompleksnija, u toku je opsežna šatl-diplomatija i američkih i evropskih zvaničnika, sa ciljem da se osigura da region, uključujući Srbiju kao ključnu zemlju Zapadnog Balkana, ne stane na stranu njima neprijateljske Rusije ili strateškog rivala Kine. Zauzvrat nam se nudi neka "maglovita evropska perspektiva", odnosno po rečima sagovornika "Novosti" - ništa.

Šef diplomatije Ivica Dačić potvrdio je juče da postoji opasnost da Irska pokrene proceduru prijema Prištine u Savet Evrope 3. novembra, da je za prijem potrebna dvotrećinska većina, kao i da je naloženo pojačano angažovanje naših predstavnika u skladu sa nacionalnim interesima Srbije, međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i produbljivanje odnosa sa državama članicama Saveta Evrope.

- Naše poruke su da ćemo sve da učinimo za mir, ali naravno da ćemo sve učiniti da zaštitimo Srbe - ali, šta su posledice? Šta su posledice po Kurtija i Prištinu ako se ne slože sa odlaganjem roka za preregistraciju? Kurti zna da neće snositi posledice, za razliku od Srbije, kojoj prete "batinama". Pogroma neće biti i nemojte da nas terate da moramo se branimo, a mi nikoga nećemo napadati. Nema mira bez pravednog rešenja, a zapadne zemlje time što Srbiju stavljaju pod pritisak narušavaju stabilnost u regionu jer hoće da kroz Ukrajinu reše i pitanje Kosova, tako da mi ispadnemo, na to su navikli - kolateralna šteta - naveo je Dačić.

I Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost ukazuje da je Zapad ušao u foto-finiš slamanja Srbije kako bi nas naterao da priznamo nezavisnost Kosova:

- Na taj način dobili bi još jedan argument protiv Rusije tako što će reći da Kosovo nije presedan, već da je sve završeno dogovorom Srba i Albanaca i da oni nisu nikad kršili međunarodno pravo time što su učestvovali u otimanju dela naše teritorije. Pritisci na Beograd biće sve snažniji i jasno je da pitanje Kosova izbija u prvi plan, a istovremeno Zapad licemerno zanemaruje činjenicu da je slučaj KiM duboko povezan sa njihovim narušavanjem međunarodnog prava i nečim što je postalo argument Putinu kad govori o Zaporožju, Luganjsku... Na Zapadu očigledno računaju da je, kada se Srbija odrekne Kosova, pitanje dana i kada ćemo uvesti sankcije Moskvi.

* * * * * * * *

PREDSEDNIK RAZGOVARAO SA ZVANIČNIKOM NATO

VOJNO NEUTRALNI, OPREDELjENI ZA MIR

SRBIJA je vojno neutralna, ali će nastaviti korektnu saradnju sa NATO. Ovo je juče poručio predsednik Aleksandar Vučić u razgovoru sa predsedavajućim Vojnim komitetom ove alijanse, admiralom Robom Bauerom, sa kojim je razgovarao o unapređenju odnosa Srbije i NATO na različitim nivoima.

Vučić je tom prilikom istakao da pripadnici Kfora imaju važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, kao i u zaštiti Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji.

On je naveo da je veoma važno da postoji redovan dijalog predstavnika Srbije sa zvaničnicima političkih i vojnih struktura Alijanse, koji doprinosi jačanju međusobnog poverenja:

- Dobar razgovor sa admiralom Robom Bauerom, predsedavajućim Vojnom komitetu NATO. Mir i deeskalacija tenzija su ključni zadaci svih nas.

Admiral Bauer je naveo da NATO ceni Srbiju kao partnera i poštuje njenu vojnu neutralnost. Sagovornici su se saglasili da je važno izbeći dalje eskalacije.M. St.

* * * * * * * *

EPISKOP RAŠKO-PRIZRENSKI TEODOSIJE POZIVA

SAČUVATI UZDRŽANOST I PRISEBNOST

KAO episkop raško-prizrenski, sa svojim sveštenstvom apelujem na kosovske institucije da prihvate jednoglasan predlog misije EU na Kosovu, ambasadora zemalja Kvinte i specijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da se izbegne svaki vid konfrontacije oko registracionih tablica i da se ovo pitanje dijalogom nadležnih strana uz međunarodnu podršku rešava u roku od narednih deset meseci u skladu sa ranijim dogovorima u Briselu ili drugim modelima koji se dogovore u dijalogu.

Ovo je istakao episkop raško-prizrenski Teodosije, koji je ukazao da eskalacija krize nikome nije na korist i da bi duboko ugrozila napore da građani žive u miru i poštovanju bez obzira na etničku pripadnost. On je apelovao i na sve građane na severu KiM da sačuvaju mir, uzdržanost i prisebnost i da se za svoja prava bore dostojanstveno i hrišćanski i da ne daju nikakav povod onima koji bi želeli da na bilo koji način isprovociraju ili izazovu nasilje i tako ugroze živote, zdravlje i imovinu bilo koga na ovom prostoru.

* * * * * * * *

PORTPAROL EK ERIK MAMER PRENEO PORUKU

BRISEL POZIVA NA SMIRENOST

EVROPSKA komisija ponovo je juče pozvala na smirenost kada je u reč o sprovođenju odluke o promeni registarskih tablica na KiM. Portparol EK Erik Mamer rekao je da je situacija veoma ozbiljna, dodajući da se o ovoj temi razgovara već dugo.

- Predsednica EK Ursula fon der Lajen tokom posete Prištini zatražila je od svih strana da nastave da pregovaraju u okviru dijaloga koji je u toku. Naša pozicija je da sve strane, uz pomoć predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka, treba da rade i da nađu odgovarajuće rešenje - kaže Mamer.

* * * * * * * *

BLINKEN: AMERIKA RAZOČARANA

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken poručio je da su SAD razočarane i zabrinute odlukom premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija da ne produži rok za preregistraciju vozila na "RKS". Blinken je zajedno sa EU pozivao Vladu tzv. Kosova da produži period za preregistraciju vozila, na još deset meseci.

* * * * * * * *

VLADA TZV. KOSOVA NE ODUSTAJE OD PREREGISTRACIJE

OD 1. NOVEMBRA OPOMENE, PA KAZNE

NAKON jučerašnje sednice vlade u Prištini, Kurti je saopštio da odluka o preregistraciji srpskih tablica ostaje na snazi, ali da su napravljene određene izmene. On je istakao da će do 21. novembra "korisnici srpskih tablica kosovskih gradova dobijati opomenu, a od tog datuma do 21. januara sledeće godine biti novčano kažnjavani".

Foto D. Milovanović

Nakon toga, u periodu od 21. januara do 21. aprila, biće korišćene probne tablice, a nakon toga, na Kosovu neće biti dozvoljene druge registarske oznake osim "RKS".

Iz Srpske liste poručuju da će izricanje prve novčane kazne biti povod za žestok odgovor i otpor srpskog naroda, "jer smo svesni pravih namera vlastodržaca iz Prištine. Oni dodaju da je Kurtijeva najava samo nastavak plana progona Srba sa vekovnih ognjišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)