VENECIJANSKA KOMISIJA POHVALILA MINISTARSTVO PRAVDE SRBIJE: Uloženi značajni napori u pripremi pravosudnih zakona

Novosti online

21. 10. 2022. u 18:49

MINISTARKA pravde Maja Popović učestvovala je u radu 132. plenarne sednice Venecijanske komisije, na kojoj je usvojeno mišljenje o radnim tekstovima Zakona o uređenju sudova, Zakona o sudijama i Zakona o Visokom savetu sudstva.

ВЕНЕЦИЈАНСКА КОМИСИЈА ПОХВАЛИЛА МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ СРБИЈЕ: Уложени значајни напори у припреми правосудних закона

Foto: Ministarstvo

U usvojenom pozitivnom mišljenju se ukazuje da pravosudni zakoni, zajedno sa promenama Ustava koje su građani Srbije nedavno potvrdili na referendumu, imaju potencijal da dovedu do značajnih pozitivnih promena u srpskom pravosuđu i da su radni tekstovi zakona dobro strukturirani, jasno napisani i obuhvataju sve suštinske tačke koje treba da budu obuhvaćene. Naglašeno je da dalje unapređenje pravosuđa najviše zavisi od čvrstog zakonodavnog okvira, koji će obezbediti da nezavisno sudstvo i samostalno javno tužilaštvo uživaju visok ugled u društvu i budu orijentisani ka budućnosti.

Foto: Ministarstvo

Venecijanska komisija je pohvalila Ministarstvo pravde za uložene značajne napore u pripremi pravosudnih zakona, kao i za inkluzivnost i transparentnost procesa pripreme zakona i istakla da treba da nastavi proces donošenja zakona u istom duhu, uz obezbeđivanje javnih konsultacija u narednim mesecima koji će prethoditi glasanju o zakonima u Narodnoj skupštini.

Foto: Ministarstvo

U svom mišljenju Venecijanska komisija je dala preporuke koje će Ministarstvo pravde detaljno razmotriti i implementirati u tekstove zakona one preporuke koje su u najboljem interesu pravnog poretka Republike Srbije.

BONUS VIDEO:

PONOSAN SAM NA SVE ŠTO STE URADILI: Predsednik Vučić na proslavi 14 godina SNS u Leskovcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

ZA KURTIJEVU MRŽNJU PREMA VUČIĆU NEMA NI LEKA NI DOKTORA: Reakcija Petkovića nakon Aljbinove provokacije na Tviteru