NOVOSTI SAZNAJU - NA ZEMLJI SRBA HOĆE DA GRADE JOŠ TRI BAZE: Vlasti tzv. Kosova nastavljaju sa uzurpacijom privatnog i opštinskog vlasništva

D. Zečević

10. 10. 2022. u 08:00

PRIŠTINA ne namerava da stane sa uzurpacijom srpskog zemljišta u opštini Zubin Potok, gde je u toku izgradnja baze za potrebe takozvane kosovske policije, ali je u planu podizanje još tri objekta na ovom prostoru!

НОВОСТИ САЗНАЈУ - НА ЗЕМЉИ СРБА ХОЋЕ ДА ГРАДЕ ЈОШ ТРИ БАЗЕ: Власти тзв. Косова настављају са узурпацијом приватног и општинског власништва

Izvor: Kosovo Online

Ovo proizilazi iz podataka koje smo dobili od nadležnih iz Zubinog Potoka koji ističu da im je upravo stigao novi dopis koji se odnosi na eksproprijaciju dela zemljišta na kojem su pretežno kuće i obradive površine meštana. To je, kako kažu u opštini, zajedno sa već uzurpiranim srpskim imanjima u okolini sela Gornji Jasenovik ukupno 16 hektara, a dodatno zemljište im je verovatno potrebno za izgradnju prilaznog puta.

Kako navode nadležni u Zubinom Potoku, bez odobrenja vlasnika i lokalne samouprave, kosovske vlasti jednostrano su proglasile zemljištem od javnog interesa još 25 ari u selu Padine, 11 ari u zaseoku Jeremići, nadomak Brnjaka, kao i 11,5 hektara privatne zemlje u selu Banje u blizini punkta Brnjak, na kojima najverovatnije planiraju izgradnju novih baza.

Pripadnici KFOR / Foto Kosovo onlajn

- Takođe su uzurpirali oko tri hektara privatne imovine na Brankovom brdu, u vlasništvu Jakšića, nadomak repetitora gde su gradili prilazni put - kažu nam u opštini i dodaju da je pored privatne uzurpirana i zemlja u javnom vlasništvu uz jezero Gazivode.

I dok u lokalnoj samoupravi ne skrivaju revolt jer prištinske vlasti otimaju srpsku zemlju i građanima brane pristup do baze koju grade, ogorčenost, ali pre svega strah, sastavni su deo života meštana Zubinog Potoka i okolnih brdskoplaninskih sela. Kako nam kažu, kosovski specijalci svakodnevno se "motaju" po ovom području.

Foto: AP Photo/Bojan Slavkovic

- Osećamo se nezaštićeno, kao da svakog trena možemo biti na nišanu. Mi i naša deca. A ovde smo se kućili, kao i decenijama i vekovima pre nas naši preci - pričaju nam meštani Zubinog Potoka i dodaju da je nespokoj deo njihove svakodnevice već nekoliko meseci, otkako su počeli da prave bazu u Gornjem Jasenoviku.

Izradnjom baze pokidane su i neke putne komunikacije, odnosno odsečene su kuće od lokalnih puteva.

- Opkolili su nas u potpunosti. Nije nam svejedno, pogotovu što svakodnevno ovuda prolaze vozilima, mašinama pa i civilnim automobilima, verovatno idu u izviđanje - kaže nam meštanin M. Đ. iz Gornjeg Jasenovika.

Radovi se, očito, odvijaju uz prećutnu saglasnost Kfora koji povremeno obilazi ovo područje, ali patrole idu samo glavnom saobraćajnicom.

 

PRAVNA ZAŠTITA

IZ opštine ističu da su odmah, čim su primetili da se izvode radovi oko baze, obavestili policiju i tužilaštvo i upozorili izvođača da radi bez odobrenja. Ističu da je uzurpirano zemljište u vlasništvu pedesetak meštana kao i da je opština angažovala advokata koji će svim pravnim sredstvima pokušati da zaštiti prava na privatnu svojinu. Napominju da je uzurpirano i javno, odnosno opštinsko zemljište oko jezera Gazivode.

EKSPROPRIJACIJA I PRE ODLUKE

KOSOVSKE vlasti radove na području Zubinog Potoka započeli su i pre donošenja odluka o eksproprijaciji, odnosno proglašenju parcela za zemljište od javnog interesa.

- Radove oko prilaznih puteva, gde su ušli u privatne parcele, započeli su još juna meseca, na izgradnji baze početkom avgusta, a odluke o proglašenju uzurpiranog zemljišta javnim interesom tek u drugoj polovini avgusta - kažu nam u opštini Zubin Potok.

BONUS VIDEO - ONI NAS ČUVAJU: Srpski vojnik ima najsavremeniju borbenu opremu za sve izazove

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?