PAHOR: U drugoj polovini godine biće ponovo pokrenut Berlinski proces

Tanjug

03. 09. 2022. u 15:58

PREDSEDNIK Slovenije Borut Pahor izjavio je danas u Beogradu, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da će u drugoj polovini godine biti osvežen i ponovo pokrenut Berlinski proces za zemlje Zapadnog Balkana.

ПАХОР: У другој половини године биће поново покренут Берлински процес

Foto Tanjug

- Nije tajna da kao prijatelj ovog regiona podržavam inicijativu Otvoreni Balkan i čestitam Vučiću i njegovim kolegama za napredak u toj inicijativi. To je jedna od retkih konstruktivnih inicijativa za povezivanje i saradnju u regionu - rekao je Pahor u obraćanju.

Dodao je da takvih inicijativa nema dovoljno, kao i Berlinski proces ima mnogo toga zajedničkog sa inicijativom Otvoreni Balkan.

- U drugoj polovini ove godine na neki drugi način biće osvežen i ponovo pokrenut Berlinski proces. Otvoreni Balkan i Berlinski proces imaju mnogo toga zajendičkog. Ako se Berlinski proces ubrza - dobro je, ako ne, onda Otvoreni Balkan postaje velika mogućnost za Zapadni Balkan - rekao je Pahor.

Istakao je da inicijativa Otvoreni Balkan nije zamena za evropske integracije već je "veliki prijatelj širenja i koreposndira sa njima i dopunjuje ih".

- Nadam se da ćemo mi lideri na Zapadnom Balkanu i okolini uspet da prikupio dovoljno političke mudrosti i volje da sva bilateralna pitanja rešavamo dijalogom i mirnim putem i pokušamo da ojačamo malo oslabljene nivoe poverenja - naveo je Pahor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!