OGLASIO SE STEJT DEPARTMENT: SAD pozvale Beograd i Prištinu da nastave dijalog

Tanjug

18. 08. 2022. u 23:40

SJEDINjENE Države pozvale su Beograd i Prištinu da nastave dijalog pošto je susret dve strane u Briselu u četvrtak okončan bez rezultata, prenosi Glas Amerike.

ОГЛАСИО СЕ СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ: САД позвале Београд и Приштину да наставе дијалог

Foto EPA

Ned Prajs, portparol Stejt departmenta, izjavio je na konferenciji za medije da Vašington pažljivo prati situaciju.

- Koliko znamo, razgovori se nastavljaju. Mi u partnerstvu sa EU to pažljivo pratimo i ohrabrujemo obe strane da efikasno koriste dijalog i predlažemo im da ga nastave - rekao je Prajs.

Zvaničnik Stejt departmenta precizirao je da Vašington u potpunosti podržava dijalog navodeći da je potrebno unaprediti diskusiju o normalizaciji odnosa zasnovanoj na pretpostavci o uzajamnom priznanju. Prajs je rekao i da specijalni izvestilac američke administracije za Balkan Gabrijel Eskobar, uz ambasadora SAD-a u Evropskoj uniji Marka Gitenštajna, pažljivo prate razgovore između Prištine i Beograda.

- Uveravam vas da dijalog ima punu pažnju američkih zvaničnika. Radi se o pitanju kojim se i sam sekretar Blinken bavi već duže vreme. Reč je o prioritetu koji obuhvata celu našu organizaciju, kako na terenu tako i u SAD - kazao je Prajs.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj izjavio je ranije da dve strane nisu postigle dogovor u vezi sa registarskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima. Ukazao je, međutim, da su se pregovarači Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić saglasili da razgovore nastave narednih dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost