KFOR "KRSTARI" I PUTEVIMA I NEBOM: "Novosti" u Mitrovici i na prelazima Merdare i Jarinje

D. ZEČEVIĆ

19. 08. 2022. u 08:30

U KOSOVSKOJ Mitrovici mirno, ali napeto. Na administrativnom prelazu Merdare gužve i višesatna čekanja, dok se na Jarinju prelazi bez većih zadržavanja.

КФОР КРСТАРИ И ПУТЕВИМА И НЕБОМ: Новости у Митровици и на прелазима Мердаре и Јариње

Foto D. Zečević

Pripadnika tzv. kosovske policije nema mnogo i trude se da budu nevidljivi, dok vojnici iz misije Kfor patroliraju putevima, ali i nebom.

Ovo je, ukratko, slika koju su reporteri "Novosti" stekli vozeći se putevima koji vode iz centralne Srbije do teritorije Kosova i Metohije preko dva ključna administrativna prelaza, i obilazeći naše sunarodnike u Mitrovici.

Baš u vreme kada je naša delegacija, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, pokušavala da u Briselu ubedi predstavnike Prištine da ne sme da se skrene s puta mira, prešli smo preko Merdara, gde su bile velike kolone vozila na izlasku sa KiM, najviše zbog gastarbajtera koji se vraćaju u zapadne zemlje.

Dok su stizale vesti da se dijalog ne odvija kako priželjkuju svi koji žele da se očuva mir i stabilnost, na terenu smo videli patrole Kfora koje patroliraju u vozilima na deonici puta Mitrovica - Leposavić, ali i ka Zubinom Potoku.

Na mestu gde su ranije bile barikade koje su postavljali Srbi, revolitirani zbog jednostranih poteza Prištine, nije bilo mnogo vozila, ali su zato na starom punktu tzv. kosovske policije bila dva "hamera". Međutim, oni su bili zaklonjeni betonskom ogradom višom od dva i dugačkom nekoliko metara koje donedavno tu nije bilo. Na stotinak metara od prelaza Jarinje, kod tzv. Krsta, bila su dva džipa Kfora i njihovi vojnici.

Oko 15 časova, od Mitrovice prema Leposaviću i Zubinom Potoku nadletao je helikopter Kfora, koje je išao i iznad jezera Gazivode. Naši sunarodnici u Mitrovici, gde su juče kao i na većem delu teritorije KiM, bile dvočasovne restrikcije struje, kažu nam da pokušavaju da žive normalno, ali da strepe šta će biti posle 1. septembra. Posebno ih, dodaju, brine da li će biti bezbedno, i hoće li deca moći da idu normalno u školu.

Foto D. Zečević

GRAFITI

MITROVICA je juče ujutru osvanula sa grafitima ispisanim na više mesta: "Ne brinite", "Tu smo", "Čekamo". Slični grafiti su i ranije bili ispisani na ulicama ovog grada, kao i u ostalim opštinama na severu Kosova, ali sada se prvi put pojavio i potpis "Severna brigada".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti