KURTI HAPSI SRBE ZBOG BARIKADA: Vlast u Prištini se ne smiruje, spremaju se da krivično gone sve koji su na severu blokirali puteve

D. MILINKOVIĆ

04. 08. 2022. u 08:00

U MISIJI progona Srba i "osvajanja" severa Kosova, koju sprovodi od kada je došao na vlast u Prištini, premijer privremenih institucija Aljbin Kurti aktivirao je i posebnu jedinicu za specijalne akcije, a kojom lično komanduje.

КУРТИ ХАПСИ СРБЕ ЗБОГ БАРИКАДА: Власт у Приштини се не смирује, спремају се да кривично гоне све који су на северу блокирали путеве

Kurti i Osmanijeva u društvu specijalaca, Foto EPA

Da Kurti ima i svoju ličnu formaciju koju angažuje u najosetljivijim operacijama, razotkriveno je prilikom kidnapovanja vozača saniteta Dejana Spahića, u Rudaru. Dok je iz Leposavića prevozio preko potrebne infuzije i lekove za najteže pacijente u Severnoj Mitrovici, njega su presreli maskirani i naoružani specijalci, odveli ga u nepoznatom pravcu i pustili ga na slobodu tek posle višesatnog maltretiranja i nakon intervencije Beograda i predsednika Aleksandra Vučića.

Šef srpske države otkrio je nakon toga da nisu u pitanju bile jedinice ROSU, već specijalci kojim direktno rukovodi Kurti. Naveo je i da je akciju hapšenja Spahića vodio Džavid Tahiri.

- Uhvatili su Srbina ni krivog ni dužnog, koji je prevozio lekove. Reći će da je kriv jer je bio na demonstracijama u blizini barikada, kao da je to ne znam šta. Pa svi Srbi su na barikadama jer se bore, jer ne misle da je Kosovo nezavisna država, i onda Kurti pred Kvintom kaže da će da se bori protiv mafije i kriminala, a oni kažu "naravno". Svi Srbi su mafijaši, sem onih koji kažu da je Kosovo nezavisno - rekao je Vučić.

Zgrada Vlade u Prištini, Foto Tanjug

Dodao je da nisu imali pravo na privođenje, kako zbog regionalne policije, tako i zbog toga što nisu obavestili gradonačelnike četiri grada na severu KiM. Na ovaj Kurtijev "lov na Srbe" ni NATO nije reagovao iako je morao.

Iako je Kurti pod pritiskom SAD za 1. septembar odložio primenu jednostrane odluke o zabrani srpskih ličnih karata i registarskih tablica, a koja je mogla da dovede do izbijanja katastrofalnih sukoba, on očigledno nije odustao od novih provokacija. Tako je kosovska policija najavila da će otvoriti krivične istrage povodom događaja u nedelju na severu Kosova kada je došlo do blokade puteva, odnosno da će progoniti Srbe koji su se borili za svoja osnovna prava.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ukazuje da Kurti sprovodi nasilje nad Srbima na Kosovu, kako bi ostvario svoje ciljeve - proterivanje države Srbije sa tog prostora i primoravanje srpskog naroda da prizna lažnu državu.

- Kad pogledate broj upada specijalnih jedinica na sever Kosova, maltretiranje srpskog naroda, upotrebu vatrenog oružja, ugrožavanje života, ne možete da ne kažete da je to smišljena dugoročna politika koju sprovode privremene prištinske institucije.

Ljuban Karan, Foto Printskrin

Najnovija dešavanja na Kosovu, poput otmice vozača sanitetskog vozila, pokazuju da je Kurti odložio primenu odluke o reciprocitetu za registarske tablice i lične karte isključivo zbog intervencije SAD, a ne zato što želi da se pronađe neko rešenje.

Penzionisani pukovnik KOS Ljuban Karan kaže, za "Novosti", da paradržava Kosovo i Kurti kao premijer te nepostojeće države nastoje da ostvare sve atribute te lažne državnosti:

- Vrlo važna stvar za to je formiranje obaveštajnih i kontraobaveštajnih službi i zato ne čudi što se Kurti u slučaju hapšenja vozača saniteta oslonio upravo na te specijalne, polutajne formacije. Tačnije, Kurti se oslanja na faktor sile, angažman ovih jedinica je i u cilju njegovog održavanja na vlasti. Te jedinice služe za nasilno delovanje prema Srbima i uvek su na usluzi kada su potrebne.

Terorišu Srbe koji su se pobunili, Foto D. Zečević

UPLAŠILI SE SRPSKE SLOGE I AUTORITETA RADOIČIĆA

POSLEDNjA izjava ministra kosovske policije Dželala Svečlje o Srpskoj listi i njenom potpredsedniku Milanu Radoičiću najbolje odslikava antisrpski stav vlasti u Prištini predvođene Kurtijem, koji nije zainteresovan za mir, već pošto-poto želi da izazove sukobe koji mogu imati nesagledive posledice po sve, i za Srbe ali i za Albance.

Logo

To je juče ocenjeno u SL, povodom poruka Svečlje da je "SL potpuno politički obezvređena", da je "kišobran za kriminalne aktivnosti na severu Kosova", a da je Radoičić "begunac kog traže kosovske institucije".

- Gomilom laži, Svečlja želi da ubedi i ohrabri sebe samog, jer se uplašio srpske sloge i autoriteta Radoičića, ne shvatajući da što ga više napada to je podrška koju on ima među Srbima veća. Zato ministar policije ne sme da prizna da su Srbi na severu složniji nego ikad, ne sme da prizna da su Srbi odlučni da opstanu i ostanu bez obzira na njegove pretnje, da veruju rukovodstvu SL, da su u nedelju pokazali da se ne plaše njegovih pretnji - navodi SL.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna