BOSNU HOĆE DA UGURAJU, A DODIKA DA IZBACE: Šta se krije iza poruka iz vrha NATO da će pojačati političku i praktičnu podršku BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 08. 2022. u 07:00

NATO namerava da se aktivno uključi u političke prilike u BiH i da je ugura u svoje redove po svaku cenu.

БОСНУ ХОЋЕ ДА УГУРАЈУ, А ДОДИКА ДА ИЗБАЦЕ: Шта се крије иза порука из врха НАТО да ће појачати политичку и практичну подршку БиХ

Foto: Tanjug

Ovo proizilazi iz poslednjih poruka čelnika Alijanse Jensa Stoltenberga da će pojačati političku i praktičnu podršku partnerima koji se nalaze pod rizikom od ruske agresije, uključujući i BiH.

Prevedeno: u narednim mesecima trebalo bi očekivati targetiranje Republike Srpske i Milorada Dodika, koji je označen kao kočničar puta BiH u NATO. U prvoj ravni postoji rizik čak i od vojne intervencije ako štab u Briselu, uz svesrdnu pomoć Bošnjaka u Sarajevu, "utvrdi" da je ugrožena bezbednost u BiH, a u drugoj, izvesnijoj, su pokušaji da se Dodik isključi iz izbornog procesa u BiH čime bi se otvorila vrata za prijem BiH u zapadni vojni blok.

foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Radovan Kovačević, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH kaže da su poslednje poruke u svrhu dodatnog političkog pritiska na RS, na srpske interese i politiku Dodika koji ne pristaje da bude bilo čija marioneta:

- Ovde ne postoji nikakva pretnja osim eventualno pretnje da neko dovozi vojnike u BiH i tako stvara neugodnu situaciju. Ne postoji nikakva pretnja, niti unutrašnja niti vanjska, i jedino što je potrebno jeste da NATO traži od svih partnera u BiH da se ponašaju u skladu sa Dejtonskim spprazumom i Ustavom BiH.

Kovačević ističe da je etiketiranje političara da su ruski igrači - već viđeno.

- Međutim Dodik je i ranije govorio da mu je Putin jasno rekao da Rusija podržava dejtonsku BiH sa tri ravnopravna konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta. I to je potpuno jasno. Očekujemo od drugih, uključujući i NATO, da ovo poštuju.

Profesor geopolitike, dr Srđan Perišić, kaže da se ne sme zaboraviti kako je na poslednjem Samitu NATO u Madridu bio prisutan i Sifet Podžić, ministar odbrane u Savetu ministara BiH, i to kao jedini ministar odbrane država izvan NATO.

- NATO je u desetogodišnjem planu označio BiH kao prostor gde bi oni navodno trebalo da se suprotstave ruskom i kineskom uticaju. Na ovo sve došle su izjave Podžića da će se BiH ubrzano kretati prema NATO - ističe Perišić.

Foto Tanjug

On objašnjva da poruke NATO kako će politički i praktično pomoći partnerima u BiH podrazumeva i delovanje visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, a kojeg RS ne priznaje.

- Političari RS vežu Šmita za Nemačku, a Šmit je američki i NATO igrač. Nametanje zakona od Šmita nije slučajno. Ukoliko NATO proceni da treba ubrzati kretanje BiH prema NATO, tu mogu iskoristiti Šmita kako bi, na primer, kroz nametanja izbornih pravila od strane OHR, pokušali da isključe Dodika iz izbornog procesa koji nam sledi u oktobru.

Perišić kaže da se ne može tačno reći hoće li do toga doći, ali odgovori slede do oktobra.

- Poruke iz NATO treba gledati i u svetlu podrške Bakiru Izetbegoviću i političkom Sarajevu i njihovoj želji da uđu u taj blok po svaku cenu. NATO baza je i dalje u Butmiru kod Sarajeva, a najglasniji za put BiH prema NATO su Bošnjaci. Republika Srpska i Dodikova politika su prepreka zahtevu Bošnjaka, koji ne žele nikakve razgovore sa RS na ovu temu već provociraju NATO da deluje.

OBEĆANjA IZ TRI SEKTORA KOJA KONTROLIŠU BOŠNjACI

MILOŠ Šolaja, profesor međunarodnih odnosa, kaže da RS treba da ostane na svojim stavovima vezanim za Rusiju i da se drži dalje od NATO, ali je činjenica da će Bošnjaci raditi na tome da BiH postane članica Alijanse:

- Generalno, RS ima sve poluge koje znače da se bez saglasnosti RS ne može odlučiti o statusu BiH u NATO. Opet, NATO nastavlja da koristi sva moguća sredstva da se proširi za novog člana i tu ne bira sredstva, pa i političko delovanje. Problem za BiH je što se politike odvijaju na način da sarajevski političari iznose stranačke stavove u međunarodnim krugovima, a koji nisu odraz usaglašenih politika zajedničkih institucija BiH.

Šolaja dodaje da su sticajem okolnosti kadrovi SDA na čelu sektora bezbednosti, odbrane i spoljne politike.

- Tako da oni mogu da obećavaju NATO šta hoće, ali to nema uporište u zajedničkim institucijama BiH gde godinama ne postoji konsenzus o NATO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)