ČUVENI LOVAC NA NACISTE O SRAMNOJ ODLUCI ZAGREBA: "Zabraniti predsedniku Srbije da oda poštu žrtvama je surova, neshvatljiva mera"

Tanjug

17. 07. 2022. u 21:03

CENTAR "Simon Vizental" pozvao je danas hrvatsku vladu da poništi odluku, kojom je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabranjeno da poseti koncentracioni logor Jasenovac.

ЧУВЕНИ ЛОВАЦ НА НАЦИСТЕ О СРАМНОЈ ОДЛУЦИ ЗАГРЕБА: Забранити председнику Србије да ода пошту жртвама је сурова, несхватљива мера

Foto: Profimedia/Tanjug/Miloš Milivojević/Hina/Admir Buljubašić

U pismu, koje je direktor za istočnoevropske poslove centra "Simon Vizental", istoričar Holokausta Efraim Zurof uputio hrvatskoj ambasadorki u Izraelu Veseli Mrđen Korać, ukazuje se na potencijalne negativne posledice takve odluke i upozorava da tako "surova i neshvatljiva mera" može samo da "pogorša tenzije između Beograda i Zagreba", navodi se u saopštenju ovog centra.

Zurof je u pismu naveo da pretpostavlja da je hrvatska vlada potpuno svesna činjenice da su najveći broj žrtava u Jasenovcu činili Srbi.

- Zabraniti predsedniku Srbije da oda poštu žrtvama je surova, neshvatljiva mera koja samo može da pogorša tenzije između Srbije i Hrvatske - navodi se u pismu Zurofa.

Zurof je zatražio od hrvatske ambasadorke u Izraelu da preda pismo odgovornim vlastima u Zagrebu i pozove ih da nađu način da isprave, kako je ocenio, "njihovu nemudru i nesrećnu odluku".

Efraim Zurof je rođen 1948. godine. On je izraelski istoričar američkog porekla i lovac na naciste koji je odigrao ključnu ulogu u izvođenju optuženih nacističkih i fašističkih ratnih zločinaca pred sud, među kojima su najpoznatiji Šandor Kepiro i Karl Zentaj.

Posebno je poznat po tome što je ušao u trag zapovedniku ustaškog logora Jasenovac Dinku Šakiću, koji se nalazio u Argentini.

Član je Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu.

BONUS GALERIJA: MiG-29 - Čuvar srpskog neba

UŽAS KOJI SVET NIJE VIDEO: Multimedijalna izložba o logoru smrti u Jasenovcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)