VLADA SRBIJE DONEĆE ODLUKU O PROTIVMERAMA: Selaković o sramnoj odluci Zagreba da zabrani Vučiću da poseti Jasenovac

Novosti online

17. 07. 2022. u 11:08

PREDSEDNIKU Srbije Aleksandru Vučiću hrvatske vlasti zabranile su privatnu posetu Jasenovcu, a ovim povodom šef diplomatije Nikola Selaković obratio se javnosti na vanrednoj konferenciji za medije.

ВЛАДА СРБИЈЕ ДОНЕЋЕ ОДЛУКУ О ПРОТИВМЕРАМА: Селаковић о срамној одлуци Загреба да забрани Вучићу да посети Јасеновац

Nikola Selaković / Foto I. Marinković

Selaković je pokazao notu Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske o zabrani "moguće posete" Vučića Jasenovcu.

Hrvatska je tražila službenu komunikaciju o nameri Vučićeve privatne posete. Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske tvrdi da "Vučić ne može privatno da poseti Jasenovac".

Naše Ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je Hrvatskoj, ali je predstavnica Ambasade Hrvatske odbila da primi notu Srbije.

Srbija ističe da se radi o arbitrarnoj odluci i grubom kršenju slobode kretanja.

- Namera predsednika Srbije Aleksandra Vučića bila je samo da položi cveće i zapali sveću na svetom mestu na kome su za vreme Drugog svetskog rata ubijene na stotine hiljada Srba - navodi se u noti Srbije.

Vučić je zainteresovan i za službenu posetu u bilo kom terminu do 17. septembra 2022. godine, poručeno je Hrvatskoj. 

Preko 700 nosilaca hrvatskih diplomatskih pasoša u Srbiju je ušlo bez prethodnih najava, navodi se, a to uključuje i visoke zvaničnike poput ministara poput Radovana Fuksa, izaslanika predsednika Hrvatske Milana Bošnjaka...

Srbija zadržava pravo da srazmerno odgovori Hrvatskoj zbog zabrane Vučiću da privatno poseti Jasenovac.

- Ovo je zastrašujuća odluka jedne države. Nečuveno je da se ovo desi posle Drugog svetskog rata. Vlada Srbije doneće odluku o protivmerama i one će se zasnivati se na međunarodnom pravu - kazao je Selaković.

Ističe da je njemu neverovatno da neko u polaganju cveća na najveće srpsko stratište vidi kao "nameru da se izazove haos".

- Tamo su ubedljivo najviše stradali Srbi. Predsednica Vlade Ana Brnabić je u svom obraćanju javnosti rekla da je ovo ravno odluci da neko zabrani predsedniku Izraela da poseti Aušvic. Apsolutno sam saglasan sa tom njenom izjavom - kazao je Selaković.

Podsećamo, predsedniku Srbije je zabranjeno da položi cveće jasenovačkim žrtvama.

Podsetimo, u logoru Jasenovac su hrvatske ustaše, prema izveštajima nezavisnih komisija, od 1941. do 1945. godine ubile 700.000 Srba, Jevreja i Roma, a logor je bio mesto masovnih stradanja žena i dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (100)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)